Wie ben ik?

De vraag wie ben ik is de kernvraag. Nisargadatta gaf een mooi antwoord op die vraag. Hij zei:’Wijsheid vertelt me dat ik niets ben, liefde vertelt me dat ik alles ben en daartussen stroomt m’n leven’ Ik vind dat prachtig en voel me daar verwant mee.

Na een opname in een psychiatrisch ziekenhuis vroeg ik een gesprek aan met m’n algemeen direkteur om vast te stellen hoe hij nu over me dacht. Hij stelde me de vraag wat ik had geleerd. Ik vertelde hem dat ik had ontdekt dat ik had gedacht dat ik mezelf kende en ook ontdekte dat dat helemaal niet het geval was en dat ik nu een stukje van mezelf had leren kennen wat vrede op had geleverd en oog heb voor het mysterie dat je bent. Hij zei dat hij er niet aan moest denken om zichzelf te leren kennen(-)

Vernon Howard antwoordde op de vraag:’Wie ben je?’ ‘Ik ben een gewone man die het buitengewone heeft ontdekt’ Dat spreekt me heel erg aan.

Tijdens een cursus psychosynthese leerde ik dat ik niet m’n lichaam ben, ook niet m’n gedachten en ook niet m’n gevoelens en al helemaal niet m’n sub-persoonlijkheden, terwijl de meeste mensen zich wel met die dingen identificeren!.

Descartes zei:’Ik denk dus ik ben’ en identificeerde zich met z’n gedachten en velen na hem deden en doen dat ook en het is m.i. een misvatting een illusie.

De vraag ‘Wie ben ik?’, kan vergeleken worden met de vraag ‘Hoe smaakt een perzik’. Je kunt er van alles over vertellen, maar pas als je de perzik proeft dan weet je waar je het over hebt en zo moet je ook het leven en jezelf proeven en ervaren.

Wat ervaar je in je leven? Is dat ellende, pijn, afgunst, hebzucht, jaloezie, angst, etc. dat kun je ervan op aan dat je in je ego zit, in een illusie die je voor de werkelijkheid houdt.

Als je daarentegen liefde, mededogen, vreugde, gelukzaligheid, sereniteit, geluk, e.d. ervaart kun je er zeker van zijn dat je bij je ware Zelf bent aangekomen dan weet je wie je bent.

God is liefde en je bent naar het evenbeeld van God geschapen dus ben je ook liefde. Je zult intuïtief voelen dat je thuisgekomen bent bij wie je bent en bij je ware Zelf en deelt dat met en geeft dat door aan anderen.

In de Bijbel zegt God: ‘Ik ben die ik ben’ en dat is zonder enige identificatie en dat vinden we eng en beangstigend, maar ik geloof dat het het antwoord is op de de vraag ‘Wie ben ik’

Veel mensen identificeren zich met wat ze hebben en doen en dan pas met zijn. Het omgekeerde is waar het gaat in eerste instantie om zijn, dan pas om doen en tenslotte om hebben. In de mindfulness zeggen ze ook dat je van de doe-modus naar de zijn -modus moet gaan.

Robert Anthony zegt dat we te vergelijken zijn met een gloeilamp, zonder stroom gebeurt er niks. Je hebt de kosmische, goddelijke energie nodig om te branden, te leven. Je bent en manifestatie van het goddelijke van het oneindige en dus ook oneindig en dat is niet in woorden te vatten of met het verstand te begrijpen. Je kunt het alleen leven en dat ben je.

Vernon Howard zegt: ‘Jij bent het slechtste dat je ooit is overkomen’ en dat is zo als je je identificeert met je beroep, sociale rol, je gedachten en gevoelens en dan zit je inderdaad in de ellende ook al druk je dat wellicht weg naar het onderbewuste. Je bent dan neurotisch, in strijd met jezelf, je eigen vijand en dat is niet wie je echt bent. Je bent ook vrede waar Thich Nhat Hanh het zo mooi over heeft en dat ook manifesteert.

Een man die oog had voor het leven en de waarheid ging naar de groenteboer en wees appels aan en zei:’Wilt u mij een pondje  van dat mysterie geven?!’ Ook jij bent een mysterie dat je niet moet proberen op te lossen met je mind maar mag leven en tot uiting brengen en vieren.

Mary Craig zei:’Als je jong bent, krijg je nauwelijks de kans om aan de weet te komen wie je bent, omdat anderen je dat voortsurend mededelen’

E.Cummings zei:’The question ‘who an I?’ is answered by what I write, I become my writing’

Lao tse zei het al:’De tao die benoemd kan worden is niet de echte Tao’

Isaac Shapiro zegt dat je er al bent, dat je al bent. Hij schreef het boek:’Het gebeurt vanzelf’ Ik denk dat Isaac en grote misvatting begaat. Het is hetzelfde als wanneer je tegen een eikel zegt dat hij een grote eikeboom is, in potentie wel ja, maar er moet nog heel wat gebeuren. Veel mensen blijven hun leven lang als de eikel en exploreren hun potentieel niet. Bekend is dat de meeste mensen maar 5% van hun potentieel gebruiken en dat zegt al genoeg! Shapiro vergeet dat er veel kennis, wijsheid en inzichten nodig zijn om uit te groeien tot wie je bent en ik zeg nog liever uitgroeien tot wie je steeds weer wordt want het gaat steeds verder, er is geen eindpunt.

Ramana Maharshi zei:’Nearly all mankind is more or less unhappy, because nearly all do not know the true Self. Real happiness abides in Self-knowledge alone. All else is fleeting. To know one’s Self is to be blissful always’

Jezus zei:’Wat ik kan kunnen jullie ook en zelfs nog meer’ en plaatste zichzelf niet op een voetstuk maar moedigde ons aan om te worden wie we zijn.

Nietzsche zei ook:’Word wie je bent’ En dan ontdekken we dat we allemaal schitterende, unieke, authentieke bloemen zijn in het boeket van het leven

Bron: Boek ‘Levensinspiraties’ – Henny Bos (verschijnt najaar 2012)

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter