Waarom ben ik bang om jou te vertellen wie ik ben?

Ik lees nu het 112e boek over codependency, te weten:

‘Why am I afraid to tell you who I am?’ van John Powell, een geweldig boek weer en ik kom weer tot nieuwe inzichten, het is ongelofelijk. Hij schrijft ‘Niemand van ons wil een fraudeur, oplichter zijn of in een leugen leven, niemand van ons wil namaak zijn, een imitatie of een nepper zijn. Maar de angst die we ervaren en de risico’s die eerlijke zelf-communicatie inhouden zijn zo intens dat we onze toevlucht zoeken tot onze rollen, maskers en spelletjes en dat dat een natuurlijk gedrag voor ons is’.

Kortom: we willen eerlijk zijn maar doen dat niet uit angst voor afwijzing, angst belachelijk gemaakt te worden en zo spelen we onze rollen als codependent. Shakespeare had het al over het feit dat we allemaal onze rol spelen op het levenstoneel en zo is het.

Het antwoord van de codependent op de vraag: ‘Waarom ben ik bang om jou te vertellen wie ik ben?’ is: ‘Omdat als ik je vertel wie ik ben, je me niet zult mogen en afwijzen en ik ben alles wat ik heb’. Lao tse zei: ‘Als je je teveel aantrekt van de mening van anderen, blijf je je leven lang hun gevangene’, ook Lao tse wist al van codependentie.

Ik leer nu weer bij door dit 112e boek over codependency te lezen en ik denk dat ik de enige ben in Nederland die meer dan 200 boeken over codependency en aanverwante onderwerpen heeft gekocht, een investering van meer dan 3000 euro!. Het is een investering in mezelf, waar u uw voordeel mee kunt doen. De Boeddha zei: ‘Geluk komt tot je als je werk en woorden ten goede komen aan jezelf en aan anderen’ en zo ervaar ik het ook.

Don Miguel Ruiz zei: ‘Vat niets persoonlijk op’. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Wat anderen over je zeggen is vaak geen zuivere en heldere waarneming maar een positieve of negatieve projectie. Een uitspraak is: ‘Zelfs de ergste dingen die mensen over je zeggen bevatten en kern van waarheid…namelijk over hen!’.

Als de ander je stemming bepaalt, ben je z’n codependente slaaf en geen interdependente meester die zijn eigen intrinsieke spirituele eigenwaarde heeft.

2 antwoorden
  1. Peter de Kock
    Peter de Kock zegt:

    We mogen naar mijn idee niet vergeten dat ons verhaal over wie we zijn niet bij iedereen in goede handen is. Er zijn mensen die in zoveel pijn leven dat ze ons verhaal zullen gebruiken hun eigen pijn te verlichten door ons bijvoorbeeld te beschamen met ons verhaal, ons te controleren en manipuleren. Het helpt te leren onderscheid maken bij wie we ons verhaal wel kunnen vertellen en bij wie we het beter voor onszelf houden.

  2. Henny Bos
    Henny Bos zegt:

    Dat ben ik met je eens Peter een regel die ik volg is meestal: ‘share-check-share’, je kunt delen, checken of het veilig is en er medelevend geluisterd wordt en dan meer delen, dank voor je reactie, fijn week-end toegewenst

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter