Voor die ene…

Ik heb me nooit erg aangetrokken gevoeld tot de massa, de zwijgende meerderheid. De massa is neurotisch en gestresst, het is de enkeling, die ene, die het verschil maakt en tot helder bewustzijn komt. Mensen zoals Jezus, Boeddha, Lao tse, Chuang tse, Nisargadatta, Krishnamurti, Osho, Inayat Khan.

De tragiek van vele meesters is dat ze werden omringd door volgelingen die er niets van begrepen. Er is een oud, mytisch verhaal over de Boeddha. Toen hij de verlichting bereikte zeiden de goden tegen hem:’Nu je de verlichting hebt bereikt moet je dit doorgeven aan anderen en je boodschap verkondigen’. De Boeddha zei dat de mensen hem niet zouden begrijpen en hem zouden bespotten en dat het dus geen zin zou hebben. De goden drongen echter aan maar de Boeddha gaf geen krimp. Toen zei een god:’Als er nu één mens is die net op de drempel van verlichting staat en door jouw woorden en aanwezigheid tot verlichting zou kunnen komen, zou je het dan voor deze ene doen?!’ De Boeddha bedacht zich geen moment en zei:’Ja voor die ene zou ik al dat werk doen’ Dit verhaal heeft me altijd aangesproken het gaat vaak om die ene die het verschil maakt, dat kan je partner zijn of je beste vriend of vriendin. Van de massa kun je alleen maar leren hoe het niet moet. Ik kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Veel mensen gaan echter met de massa mee. Er is een test gedaan met 24 mensen in het complot om het gedrag van nummer 25, die nergens van wist, uit te testen. Men liet een lang streep en een korte streep zien en de 24 zeiden heel bewust dat de korte de lange was en wat gebeurde: nummer 25 ging daarin mee en vertrouwde niet langer op zijn eigen waarneming die de juiste was(!). Als je de kudde volgt stap je al snel in de stront.

Als 1000 mensen iets beweren dat tegengesteld is aan wat een enkeling beweert wil dat nog niet zeggen dat de 1000 gelijk hebben.

Ik zag ooit de mooie dvd van The Opus en vond het een prachtig verhaal. Het ging over een jongetje dat op een schip een bejaarde man viool zag en hoorde spelen. Hij vond het zo prachtig dat hij geïnspireerd raakte om ook zo mooi viool te leren spelen. Hij vertelde het z’n moeder elke dag en speelde luchtviool vol overgave. Op een dag besloot z’n moeder om met hem een viool te gaan kopen. Hij kreeg les en leerde de noten spelen en kon al snel heel verdienstelijk spelen. Toen werd hij op een dag blind en kon de noten niet meer lezen, hij besloot om z’n viool weer te verkopen aan de man van wie hij hem gekocht had, de man zei echter:’Onder één voorwaarde, dat je nog wat voor me speelt’ ‘Maar ik kan de noten niet meer lezen’ zei de jongeman. ‘Dan moet je nu uit je hart spelen’ zei de man en dat deed hij zo mooi dat hij besloot om door te gaan met spelen en z’n viool niet te verkopen. Hij gaf concerten met de grootste vioolspelers en werd beroemd. Op z’n oude dag speelde hij in een park in een muziektent en een jongetje kwam op hem af en vond z’n spel zo mooi dat hij ook zo wilde leren spelen en zo gaf hij zijn talent door aan dat ene jongetje, dat was zijn nalatenschap, daar had hij het allemaal voor gedaan….

Een verhaal van Wayne Dyer waar ik de tranen van in m’n ogen kreeg was het verhaal over Saya, een geestelijk gehandicapt jongetje dat met z’n vader in het park liep en jongens zagen honkballen. ‘Zou ik ook mee mogen doen?’ vroeg Saya aan z’n vader en z’n vader antwoordde dat hij het zou vragen. De captain van het team dat achter stoind zei dat het prima was dat ze toch niet meer zouden winnen en Saya kreeg dus toestemming en mocht meteen aan slag. De werper van de tegenpartij gaf een zacht boogballetje zodat Saya die gemakkelijk kon raken en Saya liep naar het eerste honk, de werper had hem met gemak uit kunnen werpen zo langzaam liep Saya maar hij wierp de bal naar de tweede honkman, de tweede honkman wierp de bal terug en toen was het tweede honk vrij en de vader en de jongens riepen:’Rennen Saya, steel het tweede honk, je kunt het’ En zo snel als z’n beentjes hem konden dragen liep Saya naar het tweede honk. De werper wierp nu de bal naar het vierde honk waardoor ook het derde honk vrij was en de vader en de jongens zeiden weer:’Rennen Saya pak het derde honk!!’ En Saya deed weer z’n uiterste best. Toen wierp de werper de bal naar het eerste honk en Saya zou nu de thuisplaat kunnen halen en werd weer aangemoedigd en maakte een echte homerun!!. Hij werd met gejuich ontvangen, door hem hadden ze de wedstrijd toch nog gewonnen, Saya werd feestelijk op de schouders van de jongens genomen en had de dag van z’n leven, hij straalde. Ik vond het prachtig om te horen hoe die jongens hun eigen belangen opzij hadden gezet om Saya de dag van z’n leven te bezorgen ze hadden het met z’n allen voor die ene gedaan.

Als iedereen één ander mens weet te inspireren om z’n missie, z’n roeping te vinden en waar te maken, zit iedereen op de juiste plek en kan van z’n hobby z’n werk maken dat dan helemaal geen werk meer is, maar puur plezier. Of het nu kok is of tuinman of chauffeur als je het met je hart en je ziel doet is het altijd goed en doe je het uit liefde voor – en dienstbaarheid aan de gemeenschap en voor jezelf.

Ieder mens heeft wel een of meer kwaliteiten en dat kan de kwaliteit zijn van het opwekken van liefde en sympathie, zoals bij Saya, die ook het liefdevolle en meelevende opwekte bij de jongens en dat is een mooi cadeau dat Saya gaf.

Ik hoorde ooit een verhaal van duizenden aangespoelde zeesterren en dat een man er telkens een terug gooide in zee, een andere man zei dat het toch onbegonnen werk was en geen verschil uitmaakte en de man zei met een zeester in z’n hand:’Voor deze ene maakt het alle verschil!’

In de Bijbel gaat het over een herder die 99 schapen alleen liet om dat ene verdwaalde schaap te gaan zoeken, ook heel mooi.

Ik schreef ooit het artikel loslaten dat werd gepubliceerd in Spiegelbeeld, een man belde me op en zei:’Je hebt m’n leven gered!’, we raken aan de praat en hij zegt dat hij zoveel had herkend in m’n artikel dat hij nu voelde dat hij de moeite waard was en afzag van z’n zelfmoordpoging, hij had er alles al voor voorbereid.

Jezus zei:’De groep moet maar wachten. Ik houd me met jou speciaal bezig’ Ook Hij deed het voor die ene.

Kierkegaard en Nietzsche waren in de 19e eeuw de eersten om de platonische waardenschaal om te keren en aan de individuele persoon, de enkeling, juist in zover hij een uitzondering is op de universele norm, de voorrang toe te kennen, boven het universele.

M’n eerste boek ‘Spiegels voor de ziel’ bereikte tenminste één mens en dat is Ans Seegers. Van haar man Bertus hoorde ik dat ze met tranen in haar ogen bij hem kwam en toen zei:’Bertus moet je nu toch eens luisteren wat voor prachtigs Henny hier weer heeft geschreven’ Op een feestje had ze gezegd dat ze nu een schitterend boek las dat haar veel deed. Voor die ene was het mijn moeite helemaal waard en is m’n missie meer dan geslaagd

Later hoorde ik dat Bertus van z’n levensdagen nog nooit een boek had gelezen en dat hij werd gestimuleerd door de woorden van Ans over mijn boek en dat hij het is gaan lezen en heel prachtig vond!.

Wen Tzu zei:’De rechtvaardigen kunnen niet iedereen in het land tot heil zijn, maar wanneer ze één persoon tot heil zijn, volgt een ieder hen.

Het is ook goed mogelijk, dat je m’n liefde hebt gevoeld en nu ook in jezelf liefde voelt en ontwaakt, dat je m’n boodschap binnen hebt laten komen, en dat is het mooiste geschenk dat ik me maar kan wensen.

Last but not least, integendeel, het belangtijkste heb ik tot het laatst bewaard en dat is die ene die de liefste en begaafste van allemaal is en dat is m’n Elly die zo liefdevol is en creatief en muzikaal en attent en grossiert in kwaliteiten waar ik getuige van mag zijn. Ik dank God daarvoor dat zij in m’n leven is gekomen een groot geschenk.

Diezelfde Elly zei het heel mooi toen ze zei:’Als ieder mens één ander mens liefheeft en voor één ander mens zorgt wordt er voor de hele wereld gezorgd en wordt iedereen liefgehad, ik vind dat een mooie gedachte om mee te besluiten en één ander mens dat lijkt me te doen!

Veel popliedjes gaan over het feit dat de ander de enige is voor wie ze leven, can’t live without you, etc. M’n vriend Peter de Kock zei vul dan God in in plaats van you, een mooie gedachte. Jezus kan ook als dat dichterbij is…

Als je in je leven voor één mens wat betekend hebt, heb je niet vergeefs geleefd. – Dag Hammarskjöld


1 antwoord
  1. Caroline
    Caroline zegt:

    Heb er net een doc over gezien, het is geschreven door één persoon en dat is bijna onmenselijk voor zoiets en die tijd, het is ook een boek gemaakt door een monnik, in het boek zelf staat ook in: Herman! (Dat was de naam van deze “goedoenige” monnik) Het boek bevalt wel kenmerken dat deze is gemaakt door een amateur, geen goede artistiek iemand van die tijd. Meerdere informatie? Probeer de documantaire te kijke!

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter