Van impressiemanagement naar expressiemanagement

Velen van ons houden zich in hun communicatie bezig met impressiemanagement, ze doen hun best om een goede indruk te maken, een gewenste indruk bij de ander achter te laten, zie m’n artikel over impressiemanagement.

Het zou eerlijker zijn om naar expressiemanagement te gaan, waarin we onze gedachten en gevoelens op een goede manier uiten. Het is voor velen heel eng en bedreigend om eerlijk te zijn over wat ze denken en voelen, ze zijn bang om ontmaskerd te worden, dat men dan kan zien wie ze echt zijn of bang om afgewezen te worden, etc., angst is de motivator in plaats van liefde.

Cindy Lauper zingt: ‘You show your true colours, and that’s why I love you’ en zo is het als we onze ware gedachten en gevoelens eerlijk uiten, dan kunnen we pas echte intimiteit ervaren en echt contact en de verbinding met de ander aangaan. Doen we dat niet dan blijven we vreemden voor elkaar. (Look at the two of us, strangers in every way zingt Karen Carpenter). En dan spelen we spelletjes met elkaar(zie m’n artikel spelletjes die mensen spelen). Spelletjes van aantrekken en afstoten, de bekende haat-liefde verhouding die zoveel relaties kenmerkt, mijn huwelijk was ook zo…

Om je gedachten en gevoelens eerlijk te kunnen uiten is zelfkennis nodig en een gezond en goed gevoel van eigenwaarde. Om eerlijk te kunnen zijn naar de ander moet je eerst eerlijk kunnen zijn naar jezelf, met al je zwakke en negatieve kanten. Niet vluchten in een ‘Ideaal-ik’ dat erop gericht is in de smaak te vallen bij de ander en dus een voorbeeld van impressiemanagement is. En ook geen geïdealiseerd zelfbeeld waarin we onszelf wijs maken dat we beter zijn dan we zijn en onze negatieve kanten verdringen, geen zelfreflectie hebben. Freud zei:’ Mensen zijn beter dan ze weten, maar slechter dan ze denken’ Zelfreflectie is dus van groot belang, jezelf op de juiste waarde schatten als goed en slecht en niet goed of slecht, geen dualiteit maar eenheid zoals dag en nacht samen een etmaal vormen.

Een man zei: ‘M’n woorden stellen niet zoveel voor’ en deed aan impressiemanagement en wou overkomen als bescheiden mens, maar graag hoort dat z’n woorden waardedevol zijn. Als je het met hem eens zou zijn en zeggen dat communicatie met heb geen enkele zin heeft omdat er geen zinnig woord uitkomt zou hij beledigd zijn. Hij was niet eerlijk, het was geen eerlijke expressie van z’n wezen dat naar het beeld van God is geschapen en dus waardevol is. Dus m’n advies is stop met indruk maken en geef uitdruking aan je ware wezen dat er mag zijn!. Afzien van expressie leidt tot depressie.

Als je de neiging hebt om indruk op de ander te maken weet dan dat je onder de indruk van die ander bent en hem de loef af wilt steken, een competitie aangaat in plaats van echt contact en echte communicatie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter