Uit je comfortzone komen

De grootste vijand van je menselijke potentieel is je comfortzone…

Levenskunst en geluk bereik je alleen als je bereid bent uit je comfortzone te stappen, waar je aan verknocht bent omdat het zo vertrouwd is, je houdt er vaak aan vast ook al is het niet zo geweldig. Je denkt dan: ‘Ik weet wat ik nu heb en niet wat ik krijg..’. Je bent dus bang voor het onbekende, waar alleen het bekende je bang zou kunnen maken. Angst is bovendien een slechte raadgever.

Ik heb een brochure uitgegeven die heet: ‘Hoe gaat het?’, met een kwalitatief onderzoek naar wat mensen antwoorden op de vraag hoe het met ze gaat. In eerste instantie zeggen de meeste mensen ‘goed’, als je dan doorvraagt komen er antwoorden als: ‘Ik mag niet klagen’(geen feest dus), ‘Het gaat wel’(ook niet erg geweldig) en ‘Niks bijzonders’(alsof het leven niet bijzonder is!). Ze zitten in de comfortzone van niet heel goed en niet heel slecht.

Vaak moet het eerst heel slecht gaan in de vorm van een ziekte of crisis om mensen tot inkeer te laten komen, zoals bij mij gebeurde..

Er is een verhaal van een vrouw, waarmee het niet zo goed ging ze ging voor raad naar een wijze en die zei haar:’Laat het slechte in je los en vervang dat voor het goede’. De vrouw deed dat en kwam na een tijdje terug bij de wijze om hem te bedanken, tot haar verbazing zei de wijze toen: ‘Laat nu ook het goede los en vervang dat voor het geweldige’. Ook dat deed ze en het ging na een tijdje geweldig met haar en ze ging weer naar de wijze om hem te bedanken. Tot haar verbijstering zei de wijze nu:’Laat ook het geweldige los en vervang dat voor het magistrale, goddelijke’. In de Bijbel staat niet voor niets: ‘Weet ge niet dat ge goden zijt?’, nee dus, anders waren we allemaal levenskunstenaars en gelukkig.

We blijven vaak hangen bij redelijk tot wel goed. Op een cursus die ik volgde werd de deelnemers gevraagd een schoolcijfer voor hun levenskwaliteit te geven de meesten kwamen niet verder dan een zesje een enkeling kwam met een 7 en ze dachten dat er niet meer in zat. We gebruiken maar 5% van ons potentieel, dus er zit nog veel meer in. Wayne Dyer zei heel mooi: ‘Sterf niet met je muziek nog in je….’.

 

Bron: Boek ‘Levenskunst & geluk’ – Henny Bos (verschijnt eind 2012)

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter