Tingsha’s

Tingsha ‘s zijn cymbales antiques, kleine bekkens, per paar aan een riem bevestigd, die gebruikt worden in het boeddhisme.

Ze worden meestal met de verhoudingsgewijs dikke randen tegen elkaar geslagen, maar aanslaan met een metalen staafje kan ook. Tingsha’s zijn soms voorzien van ornamentatie met motieven uit het boeddhisme.

Tingsha’s worden over het algemeen van zeven metalen gemaakt, net als klankschalen.Tingsha’s worden door boeddhistische monniken gebruikt, maar werden al gebruikt voor de komst van het boeddhisme.   De zuivere klank van een paar tingsha’s heeft een bijzondere invloed op de werking van de geest.

Wanneer men voor elk oor zo’n klinkende tingsha houdt, ontstaat een ‘stereo-effect’: het is alsof de klank midden in het hoofd zingt, alles wegvagend wat daar nog aan gedachten aanwezig is.In Tibetaans-boeddhistische meditatierituelen worden tingsha’s op verschillende manieren gebruikt.

Bij bepaalde collectieve meditatievormen brengt de heldere klank de tijdens de oefening afgedwaalde meditatieleerling terug in de heldere leegte van het niet-denken. Dit klankeffect is er onmiddellijk, bij de eerste tik, en het blijft doorwerken, lang nadat het geluid in de fysieke oren is opgehouden.

Ik gebruik de tingsha’s in combinatie met klankschalen bij concerten die ik geef en doe het ook als meditatie voor mezelf, het maakt je leeg en dat is heerlijk

Hier een voicerecorderopname van 1 set tingsha’s: tingsha’s vrc

Hier is een geluidsfragment van twee sets tingsha’s: tingsha’s mp3

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter