Tederheid

Pollyhertje,zoals Elly haar ziet en zoals ze is: teder met hartelijke liefde…

Zacht durven zijn zonder de zelfkritiek dat je slap bent of een watje. Lao tse zei heel mooi dat het zachte het harde overwint. Het zachte water holt inderdaad de harde rots uit.

De wind en de zon hielden een weddenschap wie als eerste een man uit z’n jas zou kunnen krijgen. De wind blies harder en krachtiger en hoe harder de wind blies hoe steviger de man de jas om zich heentrok. Toen was de zon aan de beurt en hij ging schijnen en het werd steeds warmer, de man ging zweten en kreeg het warm…en trok z’n jas uit. De warmte won het van de brute kracht.

Durven we teder te zijn, zacht te zijn in een macho-wereld?. M’n vriend Arthur is nog jong, 25 jaar, en zacht, gevoelig en heel puur. Bij z’n macho-vrienden durfde hij z’n kwetsbaarheid en gevoeligheid niet te tonen en deed macho mee om erbij te horen en dat vond hij eigenlijk helemaal niet fijn, hij ging tegen zichzelf in. Hij ziet nu in dat hij zichzelf mag zijn en als die ‘vrienden’ dat niet accepteren zijn het geen echte vrienden.

Z’n ‘vrienden’ noemden Arthur ‘te lief’, dat zijn dan ‘vrienden’ voor wie liefde pijn doet, die in plaats van voor liefde, voor angst en agressie kiezen en machogedrag in hun onbewustheid. Arthur is inderdaad aardig en lief en gevoelig, hij helpt me heel fijn met boodschappen doen en afwassen. Arthur is heel puur en voelt dus ook heel zuiver aan hoe de ander is, dat is me al vaak bij hem opgevallen, het is een enorme schat en talent heel waardevol. Een wijze indiaan zei tegen de westerlingen:’Waarom neemt u met geweld wat u met liefde kunt krijgen?’

Als tederheid, lief zijn, aardig zijn, weerstand oproept zegt dat veel over de disharmonie van degeen die die weerstand voelt, de oorlog die zo iemand met zichzelf en dus ook anderen heeft.

De van Dale zegt over tederheid: ‘zachte, hartelijke liefde’ De Dalai Lama zegt dat z’n religie liefdevolle vriendelijkheid is en straalt dat ook uit, hij is teder net als Thich Nhat Hanh van de mindfulness. Hoe hij loopt en een blaadje van de grond opraapt dat is pure tederheid en oplettendheid, kijk maar eens naar z’n dvd’s

M’n vriendin Elly is ook heel teder, ik noem haar vaak pollyhertje, naar polly, m’n zachte en lieve konijn uit m’n jeugd, waar ik zo van hield en hertje staat voor de rankheid en tederheid, ze vindt het een mooie troetelnaam

Als je de films op TV ziet is dat meestal grof geweld met veel doden, of ellende en drama, er is weinig tot geen aandacht voor tederheid, dat wordt al gauw als soft watjesgedrag gezien. Ik wil een lans breken voor meer tederheid, hartelijke liefde, want dat is waar we als mens het meeste behoefte aan hebben, al zoeken we het vaak in andere dingen in onze onbewustheid.

Ik vond nog enkele aforismen over tederheid, die ik hier laat volgen:

Een druppel tederheid is meer dan geld en macht. Boeddha

De enige mooie ogen zijn die, welke je vol tederheid aankijken. – Coco Chanel

Tederheid is een groter bewijs van liefde dan de meest hartstochtelijke eden. – Marlene Dietrich

Spreek slechts van liefde als je weet wat tederheid is. – L. Vandepitte

Er is niets zo krachtig als tederheid en niets zo teder als ware kracht – Sint Francis van Sales

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter