Respons

In NLP zeggen ze: ‘De waarde van je communicatie wordt bepaald door de respons die je krijgt. Je kunt je echter ook afvragen of de respons die je krijgt en die je geeft gebaseerd is op angst of liefde, je kunt je afvragen of de respons die je krijgt een zuivere en heldere waarneming is of een projectie van de ander.

Wat krijg je voor respons en ben je daar blij mee?. Als de respons negatief is was jouw communicatie dat vaak ook, tenzij je te maken hebt met een notoire dwarsligger en zwartkijker die altijd negatief is.

M’n vriend Hans Heutinck had het ook een keer over respons. Hij zei: ‘Als iemand jou een paard noemt is er niks aan de hand, als twee mensen jou een paard noemen is er nog steeds niks aan de hand, maar als 20 mensen jou een paard noemen koop dan maar een zadel en ga hooi eten’.

Als je nooit eens negatieve respons krijgt is de kans groot dat je je teveel inhoudt en het te goed wilt doen om het de ander naar de zin te maken. Het kan zijn dat je dan bang bent om fouten te maken of een ander te kwetsen omdat je zelf zo vaak gekwetst bent en dat een ander niet aan wilt doen. Fouten zijn gewoon leermomenten. Zie kritiek als een vorm van gratis advies en ga niet in de verdediging want dan voel je je aangevallen en wil je je gelijk halen in plaats van je geluk.

Als mensen je nooit bedanken voor je bemoedigende woorden is je communicatie wellicht te zakelijk en afstandelijk en bereik je de mensen niet echt, de communicatie blijft dat oppervlakkig. Een vrouw zei heel leuk: ‘Diep van binnen ben ik heel oppervlakkig!’.

Communicatie mag wat opleveren anders is het zinloos, je mag de rendementseis stellen. Als je merkt dat je tegen dovemansoren praat en geen enkele respons krijgt, onderzoek dan wat er aan de hand is met de ander, stel vragen in plaats van maar door te praten.

Veel respons die je ontvangt is gekleurd door de bril van de respondent, die vaak projecteert en niet zuiver en helder waarneemt. Bedenk wel dat de ander(vanuit zijn standpunt gezien) altijd gelijk heeft, de vraag is alleen of het ook waarheid is.

Op m’n enthousiasme over het leven toen ik nog getrouwd was kreeg ik van m’n schoonmoeder de respons: ‘Henny als je ze oud bent als ik zul je wel zien wat voor een rotwereld het is, je ziet het te zonnig’. Ze had gelijk, haar wereld was ook een rotwereld en ze dacht dat wat voor haar geldt voor iedereen geldt. Ik ben nu net zo oud als zijn  toen en vind het helemaal geen rotwereld maar een fascinerende, boeiende en meestal mooie wereld, dat is mijn respons op de wereld.

Wat voor respons geef jij. Ben je tegen dan zul je vaak op tegenwerking stuiten. De roos van Leary verklaart ook dat tegen ook weer tegen oproept en samen samenwerking uitlokt. Je kunt dus kiezen hoe je respons is.

Hier nog wat quotes over respons:

Een goede leraar gaat tastend te werk en zoekt respons – P. Goodman

Verwarring is altijd de meeste eerlijke respons – Marty Indik

Humor is een bijna psychologische respons op angst – Kurt Vonnegut

De respons die je krijgt is vaak de projectie van de ander en zegt dus meer over die ander – Henny Bos

Soms is de meest van toerpassing zijnde respons op de realiteit om gek te worden – Philip K. Dick

Het is moeilijk er een mening op na te houden die geen respons is op iets of iemand – Onbekend

Met liefde verkrijg je altijd een betere respons – Helen Hosler

Bron: Boek ‘Communicatie’ – Henny Bos (verschijnt medio 2012)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter