psyche

Psyche is Grieks voor zowel ‘t innerlijke/de ziel als voor vlinder. Ik heb een bronzen beeld van cupido, de liefdesgod en cupido pakt van de grond een vlinder op en pakt dus je innerlijk, je ziel en dat klopt je essentie is liefde.

Psyche zit in psycholoog en psychiater, maar die houden zich alles behalve met de ziel bezig, m.u.v de enkeling zoals psychiater Petri uit Maastricht. De psycholoog richt zich op je denken en soms ook voelen alsof jij dat bent. Je hebt gedachten maar bent niet je denken, je hebt gevoelens maar bent niet je gevoel. Psychologen houden zich dus bezig met wat je niet bent, met je valse zelf, je ego en proberen dat weer op te poetsen en aan te passen aan de maatschappij.

De psychiaters die ik heb ontmoet geloven niet eens in een ziel, ze denken dat jij je lichaam bent, ook hier geldt: je hebt een lichaam maar bent niet je lichaam. Je lichaam is je woning die relatief kort meegaat op de eeuwigheid bezien. Psychiaters wilden mij aan de lithium hebben dat vlakt de pieken af en hoogt de dalen op.Ik hoorde toen het lied van Nirvana, Kurt Cobain die Lithium zong en toen wist dat ik geen robotje wilde worden, een grijze muis, zonder psychose, maar ook zonder echt leven, die pieken en dalen maken het leven juist interessant en de moeite waard.

Psyche als vlinder staat natuurlijk symbool voor de transformatie naar een tweede leven in vrijheid. Hindoes hebben het ook over de voor de tweede maal geborenen. Eerst is er de lichamelijke geboorte en dan later de geestelijke, spirituele geboorte, waarin je tot meer bewustwording komt en alles anders gaat zien en je hele wereld om je heen met je mee verandert omdat jij verandert. Het is een wonderbaarlijke wet, maar het klopt is m’n ervaring. Mensen die je kwetsten verdwijnen uit je leven of helpen je nu en mensen die bijdragen aan je groei en ontwikkeling verschijnen in je leven. Je gaat, net als de vlinder, van bloem tot bloem om je geestelijke voeding te vergaren. Je leert van het boeddhisme, hindoeïsme, jaïnisme, shintoïsme, jodendom, taoïsme, christendom, etc.etc., die bloemen zijn dan rijke bronnen voor je. Je beschouwt steeds meer informatie als boodschap van God, Tao, ‘t Absolute of hoe je het ook noemen wilt en laat het dankbaar binnenkomen…

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter