Pijn

Pijn is onvermijdelijk verbonden met het leven en we hebben het vaak nodig als leermeester. Christiane Beerlandt schreef de dikke pil ‘De sleutels tot zelfbevrijding’ en gaat in op de pijn en ziektes die je kunt hebben en de oorzaken daarvan die vaak geestelijk zijn, ze geeft ook tips wat je eraan kunt doen.

In mijn leven heb ik de pijn van een psychose, depersonalisatie en ernstige depressie gekend om er een paar te noemen. Het waren m’n grootste leermeesters. Ik had een harde kop en dacht het allemaal wel te weten en had deze pijn nodig om tot inzicht te komen en ben er achteraf dankbaar voor. Door het kennen van die pijn kom je diep te zitten en krijg je ook diepgang en weet ik nu wat echte vreugde is en dankbaarheid.

Amerikanen zeggen ‘no pain, no gain’. Johannes Tauler zei:’De pijnen van de crisis zijn de weeën van God’s geboorte in ons’ en zo heb ik het ook ervaren.

Op een dag stierf het zoontje van een vrouw, die naar de Boeddha ging met het verzoek het kind weer tot leven te wekken. De Boeddha zei; ‘Haal wat rijst uit een huis waar nooit pijn en ziekte is geweest’. Hoopvol ging de vrouw op pad, maar deur na deur kwam ze erachter dat er overal pijn en ziekte was geweest, ze leerde de les dat ieder huis z’n kruis heeft en dat zij dus ook pijn moest leren kennen en dat niet tot lijden hoefde te maken. Ze had haar levensgeluk bij haar zoontje gelegd, een externe bron en begreep in dat het van binnen moest komen en ze moest leren loslaten en onthechten om vrij te kunnen zijn.

We willen vaak geen pijn en weten dus niet wat goed voor ons is. Nietzsche zei dat als onze wensen uitkomen we al spoedig in een hel leven en daar zit wat in. Nisargadatta zei:’Tussen de oevers van pijn en plezier stroomt de rivier, alleen wanneer denken en voelen stranden op een van de oevers, en niet met de stroom meegaan, ontstaat alle ellende’ Pijn is onvermijdbaar maar dat geldt niet voor lijden. De Boeddha zei dat het leven lijden was maar wees ook op de 4 edele waarheden en het achtvoudige pad om eruit te komen.

Hier volgen nog wat quotes over pijn:

Pijn doet een mens nadenken, gedachten maken een mens wijs, wijsheid maakt het leven draaglijk. – John Patrick

Pijn: de gist die het geluk doet rijzen. – Jan Deloof

Wanneer wij door iemand bedrogen worden, kan het verdriet ons in hem vergist te hebben meer pijn doen dan het nadeel dat ons zijn bedrog berokkent. – C. J. Wijnaendts Francken

Ze ademen waarheid die hun woorden ademen in pijn – Shakespeare

Pijn is onvermijdelijk, lijden is optioneel – onbekend

Beschouw niet als pijnlijk wat goed voor je is – Euripides

Een woord bevrijdt ons van alle zwaarte en pijn van het leven , dat woord is liefde – Sophocles

Geen pijn gevoeld te hebben is niet menselijk geweest te zijn – Joods gezegde

Pijnlijke citaten by Peter de Kock:(www.peterdekock.nl)

Ervaringsdeskundige Henry Rollins over pijn:

‘I used to fight the pain, but recently this became clear to me: pain is not my enemy; it is my call to greatness.’

‘I think about the meaning of pain. Pain is personal. It really belongs to the one feeling it. Probably the only thing that is your own. I like mine.’

‘Some of your best moments come when you’re the king or queen of pain. That’s when you lock yourself in your room, paint your fingernails black, turn out the lights, listen to a Cure record and write poetry.’

‘Scar tissue is stronger than regular tissue. Realize the strength, move on.’

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter