People pleasers & codependentie

Please, please me like I please you, zingen de Beatles

People pleasers zijn meestal codependente mensen die voor hun gevoelens van eigenwaarde afhankelijk zijn van anderen en er dus alle belang bij hebben om het gedrag van die anderen te beïnvloeden en zelfs (onbewust) te controleren door ze te pleasen en zo gunstig proberen te stemmen.

De codependent komt uit een disfunctioneel gezin en is opgevoed met weinig of geen warmte, aandacht, erkenning, waardering, liefde en koestering en zoekt dat dus nu dwangmatig van buiten bij anderen met het (foutieve) idee dat de ander zal geven wat ze zo hard nodig hebben en zichzelf niet kunnen of weten te geven.

Ze voelen zich vooral aangetrokken tot egocentrische en narcistische partners die alleen aan zichzelf denken en dat komt goed uit want de codependent denkt ook niet aan zichzelf maar aan de ander en wordt dus door z’n partner gespiegeld. Het gebrek aan eigenwaarde zal door de narcistische partner alleen maar bevestigd worden.

Met pleasen proberen ze hun partner gunstig te stemmen en een wit voetje te halen en het is dus berekenend gedrag. De peoplepleaser doet lief maar is het niet, zeker niet voor zichzelf. M’n vriend Peter de Kock (www.peterdekock.nl) zegt dat codependentie in oorlog zijn is met jezelf en wordt daarin gesteund door vele wijze auteurs die ons erop wijzen dat we vaak onze eigen vijand zijn zonder dat te weten.

“Niets maakt ons laffer en gewetenlozer dan de zucht om door alle mensen bemind te worden.”
– Marie von Ebner-Eschenbach Oostenrijks schrijfster 1830-1916

Ik was voor m’n crisis ook erg codependent en een mister nice guy, een echte people pleaser, maar kwam daarmee niet verder dan oppervlakkige contacten, omdat ik niet mezelf was, geen eigenwaarde had, niet authentiek was. Ik was erg uit op effectbejag en manipuleerde en probeerde de ander te controleren, omdat zijn of haar gedachten over mij door mij belangrijker werden gevonden dan m’n eigen gedachten over mezelf. Ik had er dus alle belang bij om e.e.a. te sturen.

Na m’n crisis in 1992 zag ik in dat ik m’n eigen vijand was geweest. Mary J Blige, de hip-hop zangeres zingt het mooi in haar nummer ‘No more drama’: ‘The enemy was me!!’

Als je altijd en door iedereen aardig gevonden wilt worden is dat een zekere weg naar mislukking, teleurstelling, afwijzing en zelfmisleiding. Loesje zegt het heel mooi: ‘Wees jezelf want er zijn al genoeg anderen’, een wijs advies dat ik zeker ter harte neem en graag doorgeef.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter