Onder de indruk zijn

Indruk maken op iemand of onder de indruk zijn van iemand:

Als je de neiging hebt om indruk op iemand te maken, dan is de kans groot, dat je onder de indruk van hem/haar bent.

Ik heb met veel mensen, wat ze mutual admiration noemen, we zijn dan van elkaar onder de indruk.

Er zijn mensen, die menen indruk te kunnen maken, door te gaan opscheppen. Vooral narcisten maken zich daar schuldig aan. Ik ken een narcist die zei: ‘Ik heb nog nooit zo’n begaafd mens ontmoet als ikzelf ben’. Het werkte op mijn lachspieren en ik vond het wat zielig, pathetisch.

Ik was vroeger ook vooral bezig met indruk maken op, ik deed mijn best om een zo goed mogelijke indruk te maken. Ik studeerde marketing en dan leer je in te spelen op de behoeften van anderen. Als codependent had ik daar sowieso al een handje van. Het was een onecht ik, wat ik liet zien, men was vaak jaloers op me, maar ik voelde me leeg van binnen en stevende af op een crisis, die uiteindelijk mijn redding zou worden.

De eerste indruk, is vaak de beste. Als eerste indruk bij een man had ik ooit bedenkingen, ik rationaliseerde dat gevoel weg, en ik luisterde daarbij niet naar mijn eerste indruk. Ik kreeg daar later spijt van, toen de man, nadat ik hem wat opbouwende kritiek had gegeven, mij begon te bedreigen.
De man bleek een narcist te zijn, die van niemand onder de indruk is, behalve van zichzelf.

Als je onder de indruk bent van iemand, dan accepteer je alles van hem/haar. De cognitieve dissonantietheorie geeft daar een verklaring voor. Die maakt onderscheid tussen boodschap, zender en ontvanger. Als de ontvanger positief staat, ten opzichte van de zender, dan zal hij ook diens boodschap positief ervaren. Kijk dus goed uit, van wie je onder de indruk raakt.

Ik ben onder de indruk van Hazrat Inayat Khan, de grote soefiemeester. Ik heb al zijn boeken gelezen en er veel van geleerd. Onder andere dat alles begrijpen, alles liefhebben betekent.
Hij wees ook op echte vriendschap. Met vrienden wissel ik indrukken uit, en zijn we van elkaar onder de indruk en accepteren en respecteren elkaar waarbij sprake is van liefde.

De beste indruk maak je, als je echt bent, jeZelf bent, dat is waarheid, mooi en puur!.

Bron: Boek ‘Betekenisvol leven’

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter