Omgekeerde wereld

Kleine muisjes hebben grote wensjes: brood met gestampte mensjes..

Het is vaak een omgekeerde wereld : de neus loopt en de voeten ruiken. Maar ook serieus. Nietzsche heeft daar mijns inziens terecht op gewezen dat je alles om kunt draaien. Hij had het over ‘umwertung aller Werte’. Hij zei:’Hoed u voor de ‘goeden’ want het zijn de giftigste vliegen die steken’. Als je jezelf goed noemt heb je geen besef van je schaduwkant en negatieve zijde en leef je met een geïdealiseerd zelfbeeld en ben je je eigen vijand zonder dat te beseffen. Ook Jezus zei:’Ik ben niet gekomen voor de mensen die zichzelf al goed genoeg vinden’. Ook hij vond dat niet de besten onder ons.

Als een dwaas waarheid hoort zal hij zeggen dat het een leugen is en niet waar is en afwijzen of het belachelijk maken. Ik ken dat bij mensen die ik wel eens een waarheid heb verteld, ze gingen meteen in de contramine en spraken me tegen, want het geïdealiseerde beeld moet koste wat kost uitverdedigd worden, een leugen moet altijd verdedigd worden, waarheid nooit.

De dwaas denkt dat hij wijs is, daarom is het een dwaas, ook hier is sprake van een omgekeerde wereld. De wijze Lao tse zei:’Misschien ben ik wel het enige warhoofd, want iedereen is altijd zo zeker van z’n zaak’ en Socrates zei:’Nu weet ik dat ik niks weet’.Daar kom je pas achter als je veel weet. Hoe minder mensen weten hoe meer ze denken te weten en omgekeerd.

Een van de mooiste uitspraken over een omgekeerde wereld vind ik wel van Schopenhauer die zei:’ Eeuw na eeuw hebben de wijzen altijd hetzelfde gezegd en eeuw na eeuw hebben de mensen altijd hetzelfde namelijk het tegengestelde gedaan’.. Het is tragikomisch.

Een onvermogende en gevoelsarme psycholoog nam een cliënt aan die bij zijn gevoel wilde komen. In plaats van eerlijk te zeggen dat hij dat niet kan omdat hij zelf ook niet bij z’n gevoel is ‘behandelt’ hij de cliënt meer dan 7 jaar, en natuurlijk zonder resultaat. Heel arrogant legt hij daarvan de schuld bij de cliënt die niet verder kan komen als hij hem niet kan helpen zei hij. Hij heeft zeker nog nooit van ho’oponopono gehoord dat zegt dat je als therapeut zelf het probleem bent omdat je er altijd bent als er een probleem is en dus aan jezelf mag werken om je te zuiveren en reinigen.

Jezus zei:’Heer vergeef het hen want ze weten niet wat ze doen’ Dat was waarheid. Het omgekeerde zit in het feit dat mensen denken wel te weten wat ze doen.,..en dus niks doen aan bewustwording..en dus niet weten dat ze niet weten…

De demoon zal zich altijd aardig en vriendelijk voordoen om je minder alert te malen en toe te kunnen slaan. De bedrieger zal je waarschuwen voor bedriegers om zo zelf eerlijk te lijken. We laten vaak het tegendeel zien van wat we zijn en leren de dingen ook door hun tegendeel kennen.

Een charlatan die iedereen oplichtte schepte enorm op over zijn eerlijkheid en puurheid. De lolbroek is er vaak triest aan toe, ze zeggen niet voor niets: ‘cry clown cry’

De meest bescheiden mens is uit op complimentjes over z’n bescheidenheid, die z’n trots strelen. De controlefreak denkt de controle te hebben maar laat zich juist controleren. Alles wat je probeert te controleren, controleert jou.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter