Nee leren zeggen

Van codependenten is bekend dat ze moeite hebben met nee zeggen. ze voelen zich dan schuldig en tekortschieten en egoïstisch en dat voelt niet goed voor ze.

Ik nodigde een vrouw, die veel codependente trekken heeft, uit voor een gespreksgroep over codependentie, ik zal haar Carla noemen. Carla reageerde enthousiast en wilde dolgraag komen. Een avond voor de bijeenkomst belt ze echt af omdat haar zoon haar heeft gevraagd op de kleinkinderen te passen en ze geen nee durfde te zeggen, ze ontzegde zichzelf zo een kans voor een stap naar heling van ‘r codependentie, ze vond de behoefte van haar zoon belangrijker dan haar eigen behoefte, ook typisch voor codependenten.

Ik zeg ook nog wel eens ja als ik nee bedoel en heb er dan achteraf spijt van. Nee kunnen zeggen betekent dat je inziet dat een vraag geen vraag maar een eis is als je geen nee mag zeggen.

Krishnamurti zei dat verlichting betekent dat je overal nee tegen zegt. Dat gaat mij wat te ver een ja tegen dingen en mensen die je helpen in je persoonlijke groei en ontwikkeling lijkt me op z’n plaats. In India kennen ze neti neti, niet dit, niet dat. Een grap is:’Hoe noemen ze een codependent die nee kan zeggen zonder zich schuldig te voelen?’ . Antwoord: ‘Gezond?!’ Verloochen jezelf niet door ja te zeggen omdat je bang bent dat mensen boos op je zullen worden of zullen afwijzen als je nee zegt. Mensen die je nee niet kunnen accepteren zijn je aandacht niet waard.

Let maar eens op wat tot dusver je nee en je ja heeft gehad in je leven.

Ik zei op 14 jarige leeftijd nee tegen de Gereformeerde kerk, omdat ik het een gedeformeerde kerk vond met mensen die denken dat zij het enige ware geloof hebben en alleen in de hemel komen, niet mijn kerk dus. Het heeft me lange tijd gekost om me van het Gereformeerde gedachtengoed te bevrijden.

Na m’n crisis zei ik nee tegen m’n vrouw en wilde scheiden, een van de beste beslissingen in m’n leven, een bevrijding was het.

Ik zei ja tegen de makelaar toen ik het huis zag waar ik nu woon. Ik zei tegen de makelaar:’Nu ga ik in uw ogen iets heel doms zeggen en dat is dat ik het voor de gevraagde prijs wil hebben en geen risico wil lopen dat het afknapt en aan m’n neus voorbijgaat’. De energie in m’n huis is heel harmonieus, vredig en liefdevol, elk huis heeft z’n energie als je bereid bent dat te voelen.

Breng je nee’s en ja’s maar eens in kaart en kijk of je het nu weer zo zou doen, een interessante oefening.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter