Moe worden van communicatie

Zonder te beseffen wat ik deed sloot ik vriendschap met een man die ik Karel zal noemen. Karel was een zwaarmoedige en getormenteerde man. Hij leefde in donkerland en dat fascineerde me. Hij zei dat m’n woorden liefdevol en mooi klonken maar dat het hem verblinde, dat het teveel licht voor hem was. Hij had alleen maar commentaar op me. Ik werd heel moe van de gesprekken met hem en voelde me zelfs loodzwaar worden en wist dat het zijn zwaarte was die ik voelde. Ik ben toen gestopt met die vriendschap, het deed me geen goed. Karel was een energievampier en die slurpen je energie op omdat ze het zelf tekort komen.

Dwarsliggers zijn ook energievampiers waar je moe van wordt, ze hebben verdrongen woede in zich die ze graag door jou laten uitspelen om jou de schuld te kunnen geven, ze lokken je woede uit door hun communicatie en gedrag. Ga dan snel een deur verder want je verspilt je energie en communicatie met zo iemand.

Je weet ook dat communicatie met bepaalde mensen juist veel energie oplevert en je opmontert en blij maakt en inspireert en goed doet, dat is heel wat beter dan je moe te laten maken.

Een vriend zei:’ Ik vind het dodelijk als mensen het met me eens zijn’. Ik moest toen wel zeggen: ‘Dat ben ik niet met je eens’. We konden er wel om lachen.

Een energievampier, die je moe maakt,  herken je aan het volgende:

-praat te zacht of te hard

-luistert niet

-ligt steeds dwars

-maakt je graag boos

-spreekt heel monotoon

-is getormenteerd, somber, zwaarmoedig

-lacht vrijwel nooit en als hij lacht dan als een boer met kiespijn

-heeft geen echte interesse in jou, denkt alleen aan zichzelf

-stelt je geen vragen

-praat heel langzaam of juist heel snel en is moeilijk te volgen, je moet je er echt voor inspannen

-vraagt je aandacht, zonder iets terug te geven, wil nemen, parasiteren

-is opgeknapt na het gesprek met jou en jij bent doodmoe, hij heeft z’n ellende bij je gedumpt

-spreekt onduidelijk, articuleert niet goed

-klaagt, zeurt, vit en dramt

-geeft veel ongevraagde adviezen en zegt daarmee impliciet dat jij er niet zo goed aan toe bent dat je zijn adviezen nodig hebt

De lijst zal niet compleet zijn, maar geeft toch een goede eerste indruk.

 

Bron: Boek ‘Communicatie’ – Henny Bos (verschijnt medio 2012)

1 antwoord
  1. Eva | Communicatie
    Eva | Communicatie zegt:

    Communicatie zou moeten verlichten. Ideale communicatie is een win-win gebeuren. Maar sommige mensen zitten zo diep dat zij iedereen en heel de wereld verantwoordelijk vinden voor hun problemen. Zij moeten dringend in communicatie met zichzelf. Eerlijke communicatie met zichzelf en leren luisteren naar hetgeen ze zelf vertellen tegen zichzelf. Bedankt voor de tips, maar eigenlijk kenden ze ik al. Eva Joos.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter