Als ik de afwas doe, probeer ik dat vaak op de mindfulness manier te doen en dank ik voor het feit dat er heet water uit de kraan komt, dat mensen daarvoor hebben gezorgd en speel ik met het warme water en sta ik stil bij elk bordje, kopje, mes, etc. dat ik afwas en bedank het dan voor z’n diensten en ben blij dat dan alles weer schoon en gebruiksklaar is. Op die manier was je heel anders af. Is er sprake van liefde en dankbaarheid voor het feit dat ik de mogelijkheden en middelen heb om het te kunnen doen ondanks m’n COPD. Ik moet het daardoor wel vaak in etappes doen, maar ook dat werkt heel goed, je doet dan steeds een deel en dan gaat het veel gemakkelijker. Goethe zei al dat jonge mensen alles in één keer willen en dat ouderen weten dat als je elke dag een beetje doet de beste dingen tot stand komen.

Ik trek tweemaal zoveel tijd uit als ik nodig denk te hebben en dan hou ik altijd tijd over en dat is een fijn gevoel, er is dan geen gestress dat het binnen een korte tijd af moet. De dingen langzamer doen, geeft het bewustzijn de mogelijkheid om gewaar te zijn, ook dat is mindfulness.

M’n afwastempo is heel relaxed, ik speel meer dan dat ik werk. Als ik vroeger thuis de afwas moest doen, treuzelde ik altijd heel lang in de hoop dat er dan wel hulp zou komen, ik deed het met tegenzin en dan duurt de tijd dat je bezig bent extra lang. Maar ook als je het te snel doet is het niet goed kan bewustzijn zich niet aan de actie hechten. De geest gaat te paard zeggen ze.

Als ik afwas ben ik met m’n gedachten bij de afwas en niet bij andere dingen die ik nog moet doen, ik was af als ik afwas en velen van ons doen dat niet en zijn al met hun gedachten bij het volgende onderwerp en dat maakt onrustig, dat werkt stress in de hand.

Als je angstig bent dat je iets zult breken is de kans groot dat je iets zult breken, want angst trekt het gevreesde aan. Toen ik nog getrouwd was brak m’n vrouw veel vaatwerk, we kregen van m’n vader hele lelijke kopjes en gooiden daarmee tijdens de afwas, omdat we niet bang waren ze te breken, want ze hadden voor ons geen waarde, ondanks het gooi- en smijtwerk brak er geen één….Angst is het tegendeel van liefde, je kunt angst niet bestrijden, net zoals je niet tegen het donker kunt vechten, je moet gewoon het licht aan doen en zo is het met angst om vaatwerk te breken ook, je liefde laten schijnen en de angst verdwijnt. De Bijbel zegt dat ook dat liefde de angst laat uitdrijft.

Ik koop dus geen afwasmachine omdat ik vind dat we al zoveel machinaal/mechanisch doen alsof we robotjes zijn. Gurdjieff wijst daar in z’n werk op. Niet mechanisch handelen maar bewust met gewaar zijn en dan staat zo’n afwasmachine in de weg.