Loslaten

Om tot echt geluk te komen moeten we leren loslaten. Niet de ander willen bezitten, want de ander zal zich willen wreken en jou willen bezitten. Zo maak je de ander tot een ding. Laat los en zie wie er uit vrije wil naar je toe komt.

Een frater van de abdij De Slangenburg bij Doetinchem zei het heel mooi. Hij zei: ‘Kijk Henny de mensen doen dit’ en hij balde zijn vuisten. ‘Ze houden vast aan wat ze hebben en kennen, maar zo kun je niet vangen je moet dit doen’ en toen maakte hij van zijn handen een kommetje. Het was een wijze les voor me. Ik realiseerde me dat ik ook de neiging had om het oude, bekende vast te houden en dat er zo geen ruimte is voor het nieuwe, onbekende om zich aan te dienen. Paul van den Berg zei: ;Waarom zouden we angst hebben voor het onbekende, alleen het bekende kan je angstig maken’. Ik heb het loslaten in omgekeerde zin meegemaakt. Alles en iedereen die ik vasthield hield mij los na mijn crisis. Een collega zei: ‘En ben je alweer de oude Henny?’. Ik zeg:’Nee en ik hoop het ook nooit meer te worden’. Ik was de nieuwe Henny geworden en moest alles loslaten: m’n gezin, m’n werk, m’n vrienden, alles

In het begin maakte me dat depressief totdat ik begon in te zien dat het loslaten een bevrijding was. Ik was voor het eerst echt vrij!. Nieuwe vrienden en vriendinnen dienden zich aan en ze waren begaafder, liefdevoller, vriendelijker en spiritueler dan m’n oude vrienden. Ik leefde een tweede leven in dit leven het was een wedergeboorte.

Tijdens m’n crisis las ik veel boeken over Bijna-Dood-Ervaring. Ik was gestorven en voelde nu de betkenis van de woorden van Goethe die zei:’Stirb und werde’ In het sterven laat je alles los en dit bracht mij naar een veel bewuster, vervullender en gelukkiger leven. Tegenwoordig geef ik mezelf een 9 voor mijn levenskwaliteit. Vraag je af wat voor cijfer je jezelf geeft en als het minder is dan een 9 wordt het tijd om het oude los te laten, want het maakte je niet gelukkig.

Er is een verhaal over het ultieme loslaten over een vrouw waarmee het slecht ging. Ze ging naar een wijze die zei:’Laat het slechte los en vervang het door het goede’. De vrouw was heel begaafd en had genoeg aan die woorden en het ging nu goed met haar. Ze kwam weer terug bij de wijze en die zei:’Laat nu het goede los en vervang het voor het betere het uitstekende’ Ook dat deed de vrouw en het ging nu uitstekend met haar, Ze ging weer naar de wijze en tot haar verbazing zei de wijze: ‘Laat nu ook het uitstekende los en vervang het door het magistrale, want dat is wat je bent en wat je verdient.

We kunnen in de comfortzone blijven hangen en tegen onszelf zeggen: “We hebben het toch goed’ en zo nooit het magistrale leren kennen door vast te houden aan dat goed hebben. Het goddelijke is magistraal, wonderlijk, steeds weer nieuw en verrassend er is geen verveling, gewoonte of routine want daarmee gaat alle leven eruit. Door los te laten zul je veel meer ontvangen, ik heb het zelf ervaren en kan ervan getuigen en ken het van meer mensen. Ik gun jou ook een magistraal leven vol verwondering

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter