Loslaten 3

Ik nodigde Cornelie bij me thuis uit. Ze is een charmante vrouw van in de 80 met nog iets jeugdigs over zich. Ik vroeg haar wat haar belangrijkste levenslessen waren ze antwoordde: ‘loslaten en vergeven’ Op dat moment zag ik op m’n tafel een boek over loslaten en een boek over vergeven, over synchroniciteit gesproken!

Geïnspireerd door Cornelie ging ik nog meer boeken bestellen over loslaten. Een aanrader vind ik ‘The secret of letting go’ van Guy Finley een fantastisch boek waar ik 125 aantekeningen uit kon maken. Hij schrijft o.a.: ‘Het loslaten van jezelf(ego) is het loslaten van je problemen, ze zijn hetzelfde’ en ‘loslaten volgt op de realisatie dat vasthouden geen nut meer heeft’. Hij schrijft ook dat alles wat je onder controle wilt hebben dat dat jou controleert en dat dat de oorlog in je is.

Ook schrijft Finley over het ‘valse zelf’ dat ons belet om ons Ware Zelf te zien en ons afhoudt van de waarheid. Hij zegt: ‘Als we de waarheid horen komt het of bij het ‘valse zelf’ of bij het Ware Zelf terecht. Als het bij het ‘vasle zelf’ komt wordt het afgewezen, verwrongen of niet gezien en doet het geen goed aan de persoon Maar als de persoon een ontvankelijke attitude heeft komt de waarheid bij het authentieke Zelf en levert dat begrip op en bevrijding, opluchting’

Hij zegt ook dat als je bereid bent om te zeggen:’Ik begrijp niets van m’n leven’ het ‘valse zelf’ samen met z’n valse begrip wegvalt en dat in z’n plaats het inzicht van de Hemel zelf verschijnt, het is een citaat van Vernon Howard die hij aanhaalt.

Trudie stuurde mij een kerstkaartje met o.a. de tekst: ‘Te be without to be’, that’s the answer. Ook dat is het volledige loslaten, nergens meer aan vastzitten, geen enkele identificatie.

Op de cursus psychosynthese leerden we over disidentificeren ook dat is het loslaten en vrij worden. Cornelie zei ook:’Loslaten dat is levenswerk, je moet het elke dag weer doen’. Je mag elke dag weer loskomen van je verleden en van je fantasieën over de toekomst dan ben je in het nu en dan ook automatisch gelukig.

In een Amerikaans boek las ik: ‘We are human beings not human doings’ We leggen vaak de nadruk op wat we doen en niet op wat we Zijn. Wat we doen is maar tijdelijk en wat we Zijn heeft eeuwigheidswaarde. Finley schrijft:’Zolang je handelt alsof je leven afhangt van tijdelijke dingen dan is dat ook zo’. Hij zegt ook dat vals leven heel vermoeiend is en ik voeg toe dat we dat terug zien in de velen die last hebben van stress, burn out en depressie en neurosen. Finley zegt dat echt leven onvermoeibaar is. Mijn ervaring is dat het inderdaad energie oplevert.

Hoe meer je loslaat hoe ontvankelijker je wordt voor de zegeningen van het universum, van God