Loslaten 2

Loslaten is in mijn leven een van de grootste uitdagingen waar ik nog wel eens mee worstel. Ik hecht me aan mensen en ben trouw en laat ze niet zo snel los. Na m’n crisis liet alles wat ik vasthield mij los en ik stond er weer alleen voor. Een depressie volgde, maar later bleek dat ik juist door de depressie tot inzicht en bewustzijn was gekomen en dat loslaten bevrijdend werkt.

In Afrika vangen ze apen door in het bijzijn van de nieuwsgierige apen een gat in een boom te maken en er wat lekkers in leggen. Als de mensen dan weggaan komt de brutaalste aap naar de boom en steekt z’n hand in het gat om het lekkers te pakken als z’n hand echter een vuist is geworden wil hij niet meer uit het gat en de aap weigert om het lekkers los te laten zelfs als de mensen komen om hem te pakken, hij houdt zichzelf gevangen. Ik vind dat een prachtig verhaal hoe je jezelf gevangen kunt zetten door niet los te laten.

Toen ik m’n zus Alie vertelde over een opname van me in Warnsveld nam ze het me kwalijk dat ik haar met dat slechte nieuws een slechte dag bezorgde! Een vriend zei tegen me:’Laat Alie los ‘t is alleen maar pijn, als je ermee doorgaat ben je een masochist. Je zult zien dat als je haar niet meer belt zij ook nooit meer zal bellen!’. Ik wou dat niet geloven en dacht dat ze zeker na een maand zou bellen. Ik heb Alie in liefde losgelaten maar heb vaak met m’n telefoon in de hand gezeten om haar toch te bellen want ik hield van haar ondanks haar egocentrisme. Ze heeft me inderdaad nooit meer gebeld(!) Het was voor mij een van de moeilijkste lessen in loslaten. Omdat ze me niet belde kwam ik tot de conclusie dat de liefde alleen van mijn kant kwam.

M’n crisis zorgde ervoor dat ik ALLES moest loslaten: m’n gezin, m’n werk, m’n huis, m’n vrienden alles. Het was een hele opgave voor me om er uiteindelijk achter te komen dat het een bevrijding was en dat er plaats was gemaakt voor het nieuwe.

Ik hou nog steeds van mensen maar laat ze nu ook los en besef dat ze hun eigen karma moeten uitwerken en soms niet in staat zijn tot wederliefde. Ik heb mensen ontmoet die zeiden dat ze alleen met mij zo goed konden praten en dat ze voelden dat ze warmte en liefde van me kregen en toch zag ik die mensen vaak niet meer terug(-) Ik belde nog wel eens maar er kwam geen respons meer. Ik erger me niet maar verwonder me wel en laat het los.

Nisargadatta zei:’Iets wat je niet kent kun je niet opgeven, om te ontdekken wat je bent moet je eerst ontdekken wat je niet bent’. Drs.W.G. Rietkerk schreef: ‘De kunst van het loslaten’ Hij schrijft:’Loslaten lijkt negatief het is echter goed verstaan een vorm van liefhebben’ en ook : ‘We kunnen niet groeien zonder los te laten en loslaten is niet oordelen, maar de ander toestaan mens te zijn’ en ‘Loslaten is minder bang zijn en meer liefhebben’. Hij haalt een Engelse zinssnede aan: ‘If you love something let it free. When it comes back it is yours when it does not come back it never was..’

Loslaten is alleen mogelijk als je er de basis voor hebt: onvoorwaardelijke liefde’

Als we angstig zijn klampen we ons stevig vast aan de ander en kunnen zo onze eigen ontwikkeling en die van de ander ernstig belemmeren. Als er liefde is dan laat je los, laat je de ander vrij om helemaal zichzelf te zijn.

Een vriendin had wat problemen waar mijn lieve broer Jan haar mee wilde helpen. Jan werd wel een beetje gek van de vele telefoontjes die hij van haar kreeg, ze belde hem voortdurend. Toen ik die vriendin zei dat ik het ook wel eens leuk zou vinden door haar gebeld te worden zei ze tot m’n stomme verbazing dat dat een te grote opgave voor haar was en dat ik daar maar begrip voor moest hebben. Zo’n ‘vriendin’ laat ik los, anders ga ik slepen met een dood varken en gooi ik parels voor de zwijnen.

Een van de moeilijkste opgaves voor me was om m’n ego los te laten, ik identificeerde me daar volledig mee en had niet in de gaten dat het me belemmerde in m’n ontwikkleing en dat ik mensen daardoor afstootte, omdat het ego nu eenmaal de macht, de controle wil. Nietzsche had dat goed gezien met z’n wil tot macht. Het ego wil domineren en dat wilde ik nu juist loslaten dat voelde niet goed meer.

Om het ego los te kunnen laten moet je er eerst een opbouwen omdat je alleen los kunt laten wat je hebt. Het ego is dus een noodzakelijke fase, maar is meer een brug en daar moet je overheen en geen huis op bouwen.

Je mag je eigen belangrijkheid loslaten en spirituele waardigheid vinden. Je bent dan niet meer maar ook niet minder dan een ander.

Laat alles los wat je belemmerd om een echt, uniek, authentiek, vrij, liefdevol mens te zijn en dan hoef je het geluk niet meer te zoeken het vindt jou dan en komt naar je toe.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter