Licht en duisternis

Het is niet of licht of duisternis maar en/en. We hebben met beide te maken ook al wordt de duisternis vaak verdrongen. Freaud zei:’We zijn beter dan we weten en slechter dan we denken’. Dick Sinnige zei:’Het vuur van de hel is het licht van de hemel’

Ik ben het met Dick eens en heb het ervaren door ook door een hel te gaan met psychoses en een depersonalisatie. In diepere duisternis kun je niet komen en juist daardoor kwam ik tot het licht. Je leert de dingen kennen door hun tegendeel. Een zaadje heeft het duister van de aarde nodig om te kunnen ontkiemen en naar het licht te groeien. We kunnen veel leren van de natuur maar doen dat veel te weinig. We verdringen onze duistere zijde waardoor die kant nog meer invloed op ons heeft zij het onbewust.

Jung zei: ‘Je wordt niet verlicht door je lichtgestalten voor te stellen maar door je bewust te worden van de duisternis’ Als je je bewust wordt van de duisternis kun je het transformeren. Als je het recht in de ogen kijkt zal het verdwijnen, oplossen. Net zoals jij, je ego moet oplossen.

Meester Eckhart zei:’Voorwaar in de duisternis vindt men het licht dus als we in smart verkeren is het licht dichterbij dan ooit’ Als je diep verdriet hebt meegemaakt weet je pas wat ware vreugde is en ken je ook dankbaarheid. Voor m’n crisis had ik wel lol en pret maar kende ik geen ware vreugde zoals ik dat nu mag beleven. Voor m’n crisis mistte ik dat niet omdat ik het niet kende en ook alles ontkende wat ik niet kende. Ik heb nog wel wat duistere kanten zoals m’n oordeel, maar zie het onder ogen en dan zal het dus getransformeerd worden.

M’n lieve vriendin Elly heeft heel wat duisternis gekend in haar leven en ze is er nog niet klaar mee maar ze is nu een en al liefde en vriendelijkheid en hartelijkheid en dankbaarheid. Ze ontdekt ook steeds meer het goddelijke in zichzelf en ik ben blij dat ik daar getuige van mag zijn.

Ik ken een vrouw die alleen maar engelen om haar heen ziet, alleen lichtwezens en daardoor loopt ze op één been, ze heeft geen oog voor haar duistere kant. Zonder een nacht met duisternis is de dag niet compleet.

Duisternis is een afwezigheid, de afwezigheid van licht. Ontsteek het licht(je bewustzijn) en het duister is verdwenen. Licht kun je ontsteken, duisternis niet. De duisternis heeft alles te maken met onwetendheid. Weet dat elk licht z’n schaduw heeft zoals in het wit van het yin-yang symbool een zwart puntje zit

Er is een oud verhaal over een man die een kaars had aangestoken en daardoor het licht van de maan niet kon zien, toen hij z’n kaars uitdeed zag hij pas het maanlicht. Ons ego is ook z’n kunstlicht dat het werkelijke licht aan ons oog onttrekt. Ons ego is de duisternis die we mogen transformeren naar het ware licht van zuiver en helder bewustzijn.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter