Als kind van een jaar of 6 vond ik een klavertje 4 en vanaf dat moment was ik ervan overtuigd dat ik geluk zou hebben, me niet realiserend dat je al veel geluk had om een klavertje 4 te vinden. Ik deed het klavertje in de Bijbel. M’n moeder noemde me vaak het geluksbaasje, omdat ik zo vaak geluk had en dat trok nog meer geluk aan.

Zelfs bij op het oog nare momenten en negatieve ervaringen in m’n leven bleek dat er geluk voor me in zat. In 1992 kreeg ik een crisis, een psychose, met een opname in een psychiatrische inrichting. Daar leerde ik over m’n (negatieve) gevoelens te praten. M’n mede-patiënten zeiden: ‘Kom op Henny, je zit hier niet voor je zweetvoeten, dus vertel maar wat er aan de hand is’. Dat was ik niet gewend, met m’n prima-prima houding, ik had geleerd dat je de vuile was niet buiten hangt, en nu moest ik met de billen bloot en dat viel me niet mee. Ik zag m’n psychose eerst alleen negatief, waar het later m’n redding bleek te zijn een wedergeboorte naar bewustzijn en dus puur geluk.

Ook m’n ontslag bij m’n werkgever bleek uiteindelijk geluk te zijn. Ik kreeg m’n ontslagbrief op 5 mei 1998, bevrijdingsdag dus en het was ook een bevrijding voor me, de weg naar vrijheid om te kunnen lezen en schrijven en communiceren over essentie met vrienden en bekenden in plaats van het te hebben over drama.

M’n scheiding was niet zo leuk, maar de Amerikanen zeggen niet voor niets: ‘No pain, no gain’. Door de pijn heen kom je verder. Nisargadatta zei het heel mooi, hij zei:’Tussen de oevers van pijn en plezier stroomt de rivier, alleen wanneer gedachten en gevoelens stranden op een van de oevers en niet met de stroom meegaan ontstaat alle ellende. Ik wilde alleen maar plezier, met alle ellende van dien, dan verdring je je (oude) pijn en negatieve emoties met alle desastreuse gevolgen van dien. Door de pijn te gaan voelen kon ik het transformeren en voor een leven van en/en in plaats van of/of kiezen.

M’n scheiding bleek ook m’n geluk, daardoor kon ik me verder ontplooien en groeien. M’n vrouw maakte altijd negatieve opmerkingen over m’n leesgedrag, ze keurde dat zeer af en zag m’n groei als een bedreiging en was dus een blokkade voor m’n groei en ontwikkeling.

Geluk komt naar de daarop voorbereide geest, zei Robert Ogilvie een zakenvriend van me en dat heb ik ter harte genomen.

Ik heb ontdekt dat geluk een bijprodukt is van bewustwording en zelfkennis, hoe meer bewustwording, hoe meer geluk op je weg komt. Je staat dan open voor nieuwe ervaringen en informatie en bent pro-actief en creatief in plaats van reactief. Jezus zei ook:’Zie ik maak alle dingen nieuw’. Zo is het ook tussen m’n partner Elly en mij, aan de ene kant is het heel eigen en  vertrouwd en tegelijkertijd is het steeds weer fris, sprankelend en nieuw, het is nooit oude koek, geen sleur, we delen ons geluk en dan wordt het steeds meer…