Echt leven is een kunst, er is intelligentie voor nodig om te doen waar je van houdt en te houden van wat je doet. Begin elke dag alsof het je eerste is en eindig elke dag alsof het je laatste is.

Mijn vriend Gerrit Jansen zei tegen me:’Henny, zie de volgende dag als een blanco pagina in je levensboek. Jij bepaalt wat er op die pagina komt welke mensen in je leven een rol zullen spelen en wie niet’

Osho zei:’Vandaag is de eerste dag van de rest van je leven’ Het is fijn om elke nieuwe dag fris en onbevangen tegemoet te treden en te zien als een dag vol kansen en mogelijkheden en ook verrassingen en onverwachte gebeurtenissen. Plan niet alles dan wordt het saai en voorspelbaar, laat iets blanco in je levensboek.

Van de Fransen leerde ik veel over het ‘savoir vivre’ het weten hoe te leven. Ze genieten van heerlijke maaltijden en fijne gesprekken en hun wijn en kaas en maken het gezellig. Lekker eten is voor mij ook heel belangrijk. Ik ben een gourmant, een bourgondiër.

Jacob Cats zei:’Hou mond en poepert open, laat alle dokters lopen’en daat zit wat in.

Het leven mag een spontane stroom zijn, steeds in beweging, in verandering, in transformatie

Spontaan komt van sponte wat betekent uit vrije wil.

Na mijn eerste crisis ontdekte ik dat ik helemaal niet meer wist wat ik wilde, ik was vervreemd van mezelf en had dat nodig gehad om bij m’n Zelf te komen. Ik las een boek van Assagioli over de wil en de universele wil, de wil van God en dat sprak me aan. Wat is die wil? Dat is onvoorwaardelijke liefde en die mocht ik in mezelf vinden en daarna uitdragen en manifesteren ook dat is levenskunst.

Levenskunst is ook pro-actief zijn, handelen op bais van liefdevolle waarden die je je eigen hebt gemaakt. Vaak zijn we nog reactief en dan maken we ons tot verlengstuk van de ander en maken ons tot slachtoffer

Aanvaarden wat je niet kunt veranderen, aanpakken wat je kunt veranderen en de wijsheid om het verschil te zien is ook levenskunst. Op veel verjaardagen worden zinloze gesprekken gevoerd over de politiek, de economie,etc, waarop we nauwelijks tot geen invloed kunnen uitoefenen. Dat leidt tot klagen over de omstandigheden en dan verwijderen we ons van de levenskunst.

Humor levert een grote bijdrage aan levenskunst, het maakt het allemaal wat lichter verteerbaar en lachen maakt je gezonder en resistenter.

Lao tse zei 500 jaar voor Christus:’Plan uw dagen vol en er is geen enkele kans op leven’

Hoe vol plan je je agenda?. Heb je tijd voor ontspanning en rust om bij jezelf te komen?

Veel mensen worden ouder zonder wijzer te worden en dat is een gemiste kans. Wijsheid is liefde en liefde is wijsheid en dat is levenskunst

Dankbaarheid leidt ook naar levenskunst. Tel je zegeningen en wees dankbaar voor wat je hebt en bent. Dankbaarheid leidt tot overvloed en vreugde.

Godsrealisatie of zo je wilt realisatie van de liefde is het enige dat echt de moeite waard is en leidt tot levenskunst. Al je gedachten, gevoelens en handelingen zouden daarop gericht moeten zijn, dan werk je aan dat wat eeuwig blijft in plaats van aan vergankelijke dingen zoals rijkdom, roem en macht.

Na 50 jaar doe ik nu eindelijk wat ik wil en wil ik wat ik doe en dank God voor alle zegeningen die nu op m’n weg komen. Ik wens je ook veel zegeningen toe!