Leugens

Op de radio hoorde ik Fleetwood Mac zingen:’Tell me lies, tell me sweet little lies’ en zo is het ook velen willen leugens horen en gevlei in plaats van de waarheid. Nietzsche zei:’Hoeveel waarheid kan een mens verdragen, aan hoeveel waarheid waagt hij zich’ We horen liever dat we goed zijn ook al doen we het niet goed, we horen liever dat we bewust zijn ook al zijn we onbewust. Lao tse zei:’Mooie woorden zijn vaak niet waar en ware woorden zijn vaak niet mooi’ Ware woorden zullen je ego kwetsen, die zich dan gaat uitverdedigen en de tegenaanval zoekt.

Ik was een work-a-holic en kreeg bonussen voor m’n ‘goede’ werk en werd gestimuleerd om nog harder te werken ten koste van m’n sociale leven, ik werd dus gestimuleerd om mezelf tekort te doen. Ik geloofde de leugens dat ik het goed deed omdat ik dat graag wilde horen en had een crisis nodig om er achter te komen dat ik in werkelijkheid m’n eigen ergste vijand was en dat de maatschappij dat wel best vond en stimuleerde.

Als je iemand boos wil maken, lieg dan. Als je iemand razend wil maken, zeg hem dan de waarheid.R.D.Gilette

Met leugens kun je iemand opsokkelen op een voetstuk zetten en hem er dan vervolgens weer van af te schoppen en zo onzeker te maken, mij is dat veel overkomen omdat ik als codependent de mening van de ander over mij belangrijker vond dat m’n eigen mening over mezelf. Die anderen kennen zichzelf niet eens en projecteren hun eigen schaduwkanten op jou en dat zijn dus allemaal leugens over jou. Bij mij op de WC hangt de uitspraak:’Zelfs de ergste dingen die mensen over je zeggen bevatten een kern van waarheid, namelijk…over hen!’

Ons geïdealiseerde zelfbeeld zoekt alleen maar naar bevestiging ook al zijn het leugens dat maakt niet uit, dat valse leugenachtige beeld moet koste wat kost in stand worden gehouden.

Temidden van 1 000 leugens klinkt een waarheid als een valse toon. – Onbekend

Ik lieg ook wel eens. Elly vroeg me of ik tjap tjoy wilde halen bij Azië, ze zei er uitdrukkelijk bij:’Niet bij de Chinese muur want dat is niet lekker’. Ik ga regelrecht naar de Chinese muur omdat dat minder ver lopen is en haal daar m’n tjap tjoy. Bij Elly aangekomen gaan we eten en ze zegt:’Dat proef je toch wel dat het van Azië is he’. Ik loog en zei:’Jazeker’ en moest er innerlijk wel om lachen. Later biechte ik de leugen op aan Elly en zei zei:’Donderstraal, doerak’ en kon er ook de humor wel van inzien.
”  Van nature zijn alle mensen gelijk: zij horen liever een leugen dan een weigering “- Marcus Tullius Cicero

Op de vraag ‘Hoe gaat het?’ liegen de meesten van ons ook door te zeggen dat het goed gaat, terwijl dat niet zo is, we durven niet met de waarheid te komen, die ons zou kunnen verbinden met de ander. Gurdjieff zei ook dat de meeste mensen liegen. Er is een film over een man die alleen nog maar de waarheid kan zeggen en hij komt in grote problemen, zoveel moeite hebben we met de waarheid.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter