Kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid betekent voor mij dat je je bloot durft te geven. Je zwakke plekken durft te laten zien, je schaduwkanten durft te openbaren. Rumi zei:’Wie in zichzelf geen gebreken ontdekt is z’n eigen ergste vijand’.

Die gebreken, die afwijkingen maken je juist mooi, we zijn volmaakt onvolmaakt. Dat is ook de gedachte achter het Japanse wabi sabi dat ik nu tot me neem.

Ik weet van mezelf dat ik nog snel oordeel over mensen en dus ook over mezelf, ondanks het feit dat de Bijbel zegt:’Oordeel niet opdat ge niet geoordeeld zult worden’. Ik leerde als manager te oordelen in functionerings-gesprekken en bij het afnemen van sollicitatiegesprekken, ik moest dan oordelen oké of niet oké en dat ben ik blijven doen, het gaat heel snel. Als ik iemand ontmoet voel ik meteen de energie en oordeel of hij of zij oké is of niet in plaats van te accepteren wat er is. De ander hoeft niet perfect te zijn en heeft ook z’n karma uit te werken.

Ik leerde tijdens en na m’n crisis in 1992 me wat meer kwetsbaar op te stellen. Ik was in het psychiatrisch ziekenhuis van Warnsveld opgenomen en m’n medepatiënten zeiden:’Henny, je zit hier niet voor je zweetvoeten dus vertel maar wat er aan de hand is’ Dat was even slikken voor mij. Ik had geleerd om de vuile was niet buiten te hangen en altijd prima te zeggen op de vraag hoe het met me ging. Ik hield de boot af als het om kwetsbaarheid ging. Nu moest ik m’n geestelijke ellende naar buiten brengen en deed dat ook en tot m’n verbazing werkte dat bevrijdend. Ik merkte dat ik er niet door werd afgekeurd, maar juist door werd gewaardeerd. Cindy Lauper zingt heel mooi: ‘You show your true colours and that’s why I love you’. Bij je ware kleuren horen ook de duistere tinten die je mag laten zien en delen en dan stel je je kwetsbaar op en dan kom je pas echt in je kracht te staan als je dat durft.

”  Steven Harrison zei: ‘De spirituele crisis, die zich vaak tegelijk aandient met het inzicht in de ware aard van de werkelijkheid, wordt over het algemeen waanzin genoemd.”

Jung zei:’Je wordt niet verlicht door je lichtgestalten voor te stellen maar door je bewust te worden van het duister in je’

Ik dacht dat het een teken van zwakte was om je kwetsbaar op te stellen en het tegendeel bleek waar te zijn, zoals zo vaak. Nietzsche wees daar al op. Ik kan nu beter omgaan met kritiek, omdat ik m’n geïdealiseerde zelf heb afgebroken en de voorkeur geef aan m’n reële zelf van goed en kwaad en weet dat niets menselijks me vreemd is.

Mooi kwetsbaar zijn noemt Peter de Kock z’n nieuwe site en sociaal netwerk en zo is het: kwetsbaar zijn is mooi en maakt je echt en authentiek.

3 antwoorden
  • Ezgi
   Ezgi zegt:

   Ik voelde me bij I.M. al een beejte een buitenstaander die ongevraagd bij de (dramatische en tragische) gebeurtenissen stond te kijken, Hannie. Ik weet dus niet of dit boek iets voor mij is.Ongelooflijk toch hoe jij telkens weer mijn gevoelens perfect weet te verwoorden.

 1. Teodora
  Teodora zegt:

  Je bespreking doet me nog meer zin krijegn om dit boek te lezen. Ik hoop alleen dat ik geconcentreerd genoeg ga kunnen lezen (ik heb het zo druk de laatste tijd). Maar ik ga zeker een poging wagen

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter