Kun je de ander gelukkig maken?

Robin Norwood schreef het boek ‘Als hij maar gelukkig is’,het gaat over codependente vrouwen, die in de illusie leven, dat ze hun partner gelukkig kunnen maken. Ze overschatten schromelijk hun macht over en invloed op de partner. Ze zijn zelf niet gelukkig en kunnen dus ook niet geven, van wat ze niet hebben.

Aan de andere kant staat het verhaal van de koning, die een vrouw had, die heel ongelukkig was. De koning zag dat de vrouw van de visser, heel gelukkig was en beval de visser zijn vrouw te ruilen met de vrouw van de koning. De koning dacht het nu voor elkaar te hebben, maar vergiste zich.
Zijn nieuwe vrouw werd nu ook ongelukkig.

Ik denk en ervaar dat gelukkig zijn, een bijprodukt is van bewustzijn; toen mijn bewustzijn toenam, nam ook mijn geluk toe.

Tevredenheid en dankbaarheid zijn aan te leren en leiden tot gelukkig zijn.

Geluk kun je delen, je kunt de ander inspireren, stimuleren, motiveren, enthousiasmeren, bemoedigen maar je kunt de ander het geluk niet opdringen, voor geluk moet hij zelf zorgen.

Ingeborg Bosch heeft het over ‘Valse hoop’ ,als afweermechanisme van oude pijn. Het is het als…dan principe.
Als ik eenmaal die partner heb, dan zal ik gelukkig zijn, als ik de loterij win dan zal ik gelukkig zijn, nee dus. Als je nu niet gelukkig bent, zul je het dan ook niet zijn.

De ander kan je erop wijzen, dat je je zegeningen mag tellen en mag kijken naar wat er allemaal goed is. En zo een bijdrage leveren aan je geluk. Uit onderzoek bleek, dat de gelukkigste mensen niet af te leiden waren uit de hoogste opleiding of de hoogste baan of afkomst, nee de onderscheidende factor was, het goede in alles zien, dat maakt gelukkig.

De goede boodschap doorgeven via mijn boeken, cd’s, brochures, en tijdschriftartikelen maakt mij gelukkig. Dat werk levert voldoening op, ik hou van wat ik doe en doe waar ik van hou en dat maakt gelukkig.

Ik leerde dat naar aanleiding van het volgende verhaal. Een leerling zei tegen zijn meester:’hoe kan ik u ooit bedanken, voor alles wat ik van u geleerd heb’. De meester zei: ‘door het door te geven’. Bij deze…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter