Je geliefd voelen

Als codependente people pleaser speelde ik rollen, was mezelf niet, m’n subpersoonlijkheden(intradependentie) waren de baas over me. Shakespeare zei al dat we allemaal een rol spelen op het levenstoneel. Het probleem daarvan is dat als de ander ons dan liefheeft, hij niet lief heeft wie we echt zijn, maar wat we spelen te zijn, hij heeft onze rol, ons masker lief, dus voelen we ons echte zelf niet geliefd en dat voelen we.

Er is geen echte intimiteit die nodig is om je echt geliefd te voelen. Er is een openhartige, eerlijke communicatie nodig die gaat over hoe je echt bent, maar eerst moet je daar zelf achter zien te komen door bewustwording, zelfkennis, zelfinzicht en zelfbesef en dan kun je pas echt communiceren en je echt geliefd voelen.

Iemand die (onbewust) een afkeer van zichzelf heeft of een hele sterke innerlijke criticus in zich heeft gelooft je niet als je zegt dat je hem liefhebt. Want hij houdt niet eens van zichzelf dus hoe kan hij geloven dat jij van hem kunt houden, onmogelijk.

Melody Beattie had het over de HOW-formule ofwel Honesty-Openess-Willingness, ofwel eerlijkheid, openhartigheid en bereidheid. Het was weer Shakespeare zie zei: ‘De bereidheid is alles!’. Ben je bereid om jezelf te laten zien zoals je echt bent in al je kwetsbaarheid en met je schaduwzijden of speel je weer mooi weer en ben je bang voor intimiteit omdat de ander je dan zal kunnen ontmaskeren?.

Eric Berne schreef het boek ‘Games people play’ en dat is precies wat we met z’n allen doen, we spelen spelletjes met elkaar en zijn niet eerlijk. Gurdjieff beweerde dat ook dat mensen niet eerlijk zijn en ook naar zichzelf liegen en niet open zijn en dan kun je je nooit geliefd voelen om wie je bent.

Als je subpersoonlijkheden de baas over je spelen, zoals dat bij mij het geval was, ben je steeds een ander en nooit jezelf. Acda en de Munnick zingen ervover dat ze nooit zichzelf zijn geweest. Loesje zegt: ’Wees jezelf, want er zijn al genoeg anderen’.

Als je vriendjes bent met jezelf en een goede eigenwaarde hebt, realiseer je je dat aandacht van een ander al een vorm van liefde is en zul je dat binnen laten komen en er dankbaar voor zijn en zul je je sneller geliefd voelen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter