Je bemoeien met andermans zaken

Als herstellende codependent heb ik nog wel eens de neiging om me te bemoeien met andermans zaken, het is het redden en helpen van de ander waar ik dan behoefte aan heb.

Paulo Coelho zei dat iedereen die zich bemoeit met en inmengt in het levenslot van de ander, dat van zichzelf niet zal kennen. Amerikanen zeggen: ‘Don’t interfere’, ik ken die teksten wel en toch doe ik het nog regelmatig, het valt niet mee om een oude gewoonte af te leren, die is diep ingeslepen.

Een uitspraak is: ‘Bemoei je niet met andermans zaken, tenzij je onvoldoende problemen hebt’ en daar zit wat in, ik ben gek op problemen. Jehova’s zeiden dat er in de hemel geen problemen meer zijn, dat lijkt me vreselijk, ik zie een probleem als een uitdaging en zet er gaag m’n tanden in en om mijn talenten en kwaliteiten te kunnen benutten

Ik beschik over een groot probleemoplossend vermogen dat ik ook graag inzet voor anderen en dat is m’n valkuil, net als in het kernkwadrant van Daniel Ofman je grootste kwaliteit in overdreven vorm je valkuil wordt en de uitdaging is dan om de mensen met rust te laten en hun eigen karma te laten uitwerken en niet te denken dat ik het beter weet wat goed voor ze is, want dat kan ik helemaal niet weten. Het is aanmatigend en belerend gedrag van me, ook al zijn de intenties goed. De Bijbel zegt het al:’We willen het goede maar doen het kwade’..

Een codependente hulpverleenster deed alles voor een jongen in nood, ook de niet noodzakelijke dingen, ze nam hem alles uit handen, waardoor die jongen niet leerde om zelf de verantwoordelijkheid voor z’n leven te nemen en affhankelijk van haar hulp werd, een kwalijke zaak, ook weer met de beste intenties. De beste hulp is vaak geen hulp. Toen die jongen door gesprekken tot inzicht kwam in z’n slachtofferrol zei hij dat die rol hem als het ware werd opgedrongen door de hulpverleenster die hem zielig vond en een slachtoffer vond en hem ook zo behandelde en hij reageerde conform de verwachtigen van de hulpverleenster, die hem in z’n rol hield.

Als je je bemoeit met het leven van een ander door hem ongevraagd advies te geven, zeg je impliciet tegen hem dat hij er niet zo best aan toe is, dat hij jou hulp nodig heeft, sta je daar wel eens bij stil?

Hier nog wat quotes over bemoeien:

De slechtste gewoonte die een mens kan hebben, is zich met de gewoonten van anderen te bemoeien. – Henry S. Haskins

In private life I never knew anyone interfere with other people’s disputes but he heartily repented of it – Thomas Carlyle

Je ongevraagd met het leven van anderen bemoeien is vaak arrogantie, betweterigheid en aanmatigend gedrag – Henny Bos

Bemoeizucht heeft een negatieve connotatie en dat zegt al voldoende – Henny Bos

 

1 antwoord
 1. Diana Parsan
  Diana Parsan zegt:

  ik zeg altijd ..,..
  Steek je handen in je eigen boezem!!!!👍
  Ruim je eigen troep eerst op!
  Laat de ander zijn of haar eigen karma bewandelen!!
  Ongevraagd bemoeien/helpen is overbodig!

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter