Is aardig zijn codependentie?

Is aardig zijn codependentie?

Mijn antwoord op deze vraag is dat dat waar kan zijn als het berekenend gedrag is(ik kom daar nog op terug), maar ook niet waar kan zijn als het voortkomt uit bewustzijn en een goed gevoel van eigenwaarde en vriendjes zijn met jezelf, dus aardig te zijn in plaats van alleen maar te doen.

Als je je verbonden voelt met je medemens ben je aardig voor jezelf en voor de ander zonder codependent te zijn.

Er zijn echter ook mensen die daar anders over denken. Tijdens een groepsbijeenkomst van de Anonieme Codependenten bracht een vrouw lekkere koekjes mee voor iedereen en zorgde zo voor een lekker koekje bij de koffie en de thee. Haar werd codependent gedrag verweten…Voor mij is het gewoon aardig zijn voor de ander.

Ook bij de Anonieme Codependenten was een vrouw die een zakdoekje aanreikte aan een andere vrouw die moest huilen ook dit werd bestempeld als codependent gedrag, voor mij is het gewoon medelevend, attent, vriendelijk en aardig gedrag..

Hoe we moeten omgaan met aardige mensen is nog wel eens een probleem. We kunnen zo iemand ervan verdenken dat hij wat van ons wil, wat nogal achterdochtig is. Niet zo lang geleden waren er zelfs reclamespotjes op TV over hoe je moet omgaan met vriendelijke en aardige mensen een teken aan de wand is dat.

Als je aardig bent met alleen maar het doel om aardig gevonden te willen worden is het naar mijn mening manipulerend en berekenend gedrag en ben je een codependente people pleaser. Dan ben je uit op controle van het gedrag van de ander omdat je je afhankelijk voelt van zijn mening over jou en dus alle belang hebt om dat te sturen.

Een ander hoeft mij niet aardig te vinden, dat is helemaal zijn zaak of hij daartoe bereid is. Bovendien ben ik ook niet altijd aardig en kan soms bot en beledigend zijn en heb vele facetten. Elly vindt me lief en aardig omdat ze dat zelf ook is. It takes one to know one. Je kunt alleen erkennen en herkennen wat je zelf ook kent.

Ik volgde ooit yogalessen bij Christy, een vriendin van me. Ze deed alles met heel veel zorg en was erg aardig voor ons en zelfs zo aardig dat ze aan het eind van de sessie ons in onze slaapzakken toe kwam dekken, een hele liefdevolle aktie van haar die ik niet zal vergeten. Nu leidt Christy een hulpverlenersgroep om mensvriendelijker te zijn, de hulpverleners worden door hun werkgever verplicht om de lessen van Christy te volgen, zo hard is het kennelijk nodig.

Als je aardig bent hoef je dat niet te doen dan gaat het vanzelf, komt het voort uit je aard en wezen. Als je aardig doet dan ben je het nog niet, maar het is een goed begin ‘Fake it until you make it’ zeggen Amerikanen.

Mijn ervaring is dat er altijd mensen zijn die afwijzend zullen reageren op aardig en vriendelijk gedrag, en niet goed weten wat ze daarmee aanmoeten, dat is het geval als liefde pijn doet en niet op waarde wordt geschat, dat is dan hun probleem, waar ik me ongevraagd niet snel mee zal bemoeien en er mijn probleem van zal maken

Daniël Lohues zingt: Aordig doen veur mensen die niet aordig doet, want die hebt het het hardste neudig’. Daar zit wat in. Als iemand onaardig reageert op aardig gedrag van jou, laat je dan niet door dat gedrag naar benenden trekken door ook onaardig te gaan doen, blijf jezelf.

Een ober was heel aardig en vriendelijk voor een norse, chagrijnige miljonair, die de ober slecht behandelde en zelfs beledigde. Ondanks alles bleef de ober aardig en vriendeijk en na een week vroeg de miljonair verbaasd hoe hij dat toch voor elkaar kreeg. De ober zei dat z’n aard nu eenmaal vreindelijk en aardig was en dat hij dat door niemand liet vernietigen. De miljionair was zo onder de indruk dat hij de ober een baan als gerant in een van zijn hotels aanbood en 5000 dollar fooi gaf.

” Het is aardig om belangrijk te zijn, maar het is belangrijker om aardig te zijn” – onbekend

Een Haiku over aardig zijn die ik bedacht is:

Je doet heel aardig

maar bent dat niet voor jezelf

dus codependent

 

Nog wat quotes over aardig zijn:

Een mens bezorgt zichzelf een boel ellende door zo graag aardig gevonden te willen worden. – Miep Diekmann

We vinden iemand aardig, omdat. We houden van iemand, hoewel. – Henry de Montherlant

”  Als je aardig bent voor jezelf ben je het ook voor een ander, je behandelt de ander zoals je jezelf en je innerlijke kind behandelt” – Henny Bos

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter