Intradependentie

De vele sub-persoonlijkheden in ons hoofd…

De afhankelijkheid kan ook intradependentie zijn, waarin je afhankelijk bent van je denken, voelen en doen in plaats van er de baas over te zijn, je hebt het dan nooit eens stil in je hoofd en hart, er is geen harmonie en geen congruentie waarin denken, voelen en handelen op één lijn liggen

De intradependentie kan ook betrekking hebben op je sub-persoonlijkheden die de baas over je spelen, je bent dan weer niet uit één stuk

Ik belde ooit een therapeute in psychosynthese die mij veel geleerd had over m’n sub-persoonlijkheden, o.a. dat ik me ervan moest distanciëren en moest disidentificeren en Zelf de baas mocht zijn als regisseur en dirigent. Ik nodigde haar uit om even uit te wisselen met haar, ik noemde haar liefdevol en begaafd, ze zei meteen heel spontaan dat ze dat een leuk idee vond en we maakten een afspraak. Circa drie uur later belt ze me op en haar stem klonk nu ineens heel anders, meer klinisch en afstandelijk, achterdochtig vroeg ze me waarom ik haar wilde zien, ik zei dat twee meer weten dan een en dat ik haar liefdevol en begaafd vond, ze zei nu nee, over sub-persoonlijkheden gesproken ik had nu een heel andere vrouw aan de lijn, haar therapeut sub-persoon regeerde haar de tweede keer.

Ik werd beheerst door de generaal en nummer 9, die wil scoren en ook het produktiemannetje deed mee, ik was dus ook intradependent, wat een vorm van codependentie is. M’n gedrag was berekenend en manipulatief om bij anderen in de smaak te vallen liet ik me door gedachten leiden die me vertelden wat de ander graag zou willen.

Ik had tijdens m’n marketingstudie geleerd om in te spelen op de behoeften van anderen, maar vergat m’n eigen behoeften en was dus een vijand voor mezelf, ik werd een workaholic die 60 a 70 uur per week werkte om de erkenning, waardering en liefde te krijgen die ik in m’n jeugd zo had gemist. Ik besefte niet dat die waarden van binnen moeten komen en buiten je niet te vinden zijn.

Veel mensen doen vriendelijk maar zijn het niet, leven in onmin met zichzelf zonder dat in de gaten te hebben en proberen de liefde van buiten te halen, wat codependent gedrag is, je geluk is dan afhankelijk van je partner en je hebt het dan niet meer in eigen handen.

Ook bij intradependentie geldt dat zelfkennis de uitkomst biedt en naar interdependentie leidt, waarin je kunt geven en delen van wat je in je hebt aan liefde, vrede, harmonie, geluk, humor, etc.

Chris de Burgh zingt over the battle between the head and the heart, de strijd tussen hoofd en hart is bij de meesten van ons wel bekend. Het hart heeft redenen waar het hoofd niets van snapt en waar het hoofd tegen is

De disidentificatie die ik leerde was: ‘Ik heb gevoelens maar ben niet mijn gevoelens, ik heb gedachten, maar ben niet mijn gedachten, ik heb een lichaam, maar ben niet m’n lichaam, het is het grote loslaten tot er niets overblijft dat alles blijkt te zijn, zodra jij niet meer bent is ook je grootste probleem opgelost en kan je goddelijkheid z’n intrede doen in de leegte die je hebt aangeboden

Goethe zei: ‘Stirb und werde’ en na m’n crisis begreep ik pas wat hij bedoelde, voor m’n gevoel was ik ook gestorven aan m’n oude ik en het Zelf was er nu voor in de plaats gekomen dat de baas is over denken, voelen en handelen en over de subpersoonlijkheden, die nu m’n dienaren zijn.

Bron: Boek ‘Anderenwaarde, over codependentie’ – Henny Bos, Uitgeverij Boekenbent 2012

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter