Intonatie +

Intonatie + 

De manier waarop je met je vrienden praat, je stemgebruik, bepaalt het effect van je communicatie. C’est le ton qui fait la musique zeggen de Fransen.

Met intonatie wordt de melodie in je stem bedoeld. Zorg voor een afwisselende melodie in je stem, dan zal de ander je eerder zien als een vrolijk, enthousiast en vriendelijk persoon. Heb je een zachte stem met weinig dan kan dat ervoor zorgen dat je onzeker of somber overkomt op de ander. (Bron: Internet met aanvulling van mij)

Een man schreeuwde IK HOU VAN JE!!! tegen zijn vrouw waardoor het eerder als dreigement overkwam dan als liefdesverklaring 

Een man zei op een hele trieste manier: “Ik heb toch zo’n fijne relatie met mijn vriendin”. Door die intonatie kon je concluderen dat de relatie te wensen over liet. Hij sprak net als Droopy die heel triest zei: “I’m very happy”, nee dus! 

Het ritme, tempo, de dynamiek, de toonhoogte, het volume, articulatie, de intervallen, melodie, drama(lach of traan), temperatuur, tongval, modulatie, klemtoon, klankkleur, stiltes en pauzes dat alles bepaalt de intonatie en het effect van wat je zegt. Bij elkaar heel wat aspecten waar je bewustzijn aan mag koppelen om bewust te spreken! 

Is het een stelling of een vraag is ook nog een aspect:  

Een vrouw werd gevraagd over twee mannen de spreken zonder hun namen te noemen, ze moest ze A en B noemen met de een had ze een fijn en liefdevol contact en met de ander een slecht contact met veel ellende. De luisteraars konden aan de intonatie van haar stem horen wie de liefdevolle was en wie de ellendeling. 

Ik had ooit een vriend die heel zachtjes sprak. Zelfs zo weinig volume dat ik enorm mijn best moest doen om hem te volgen, als ik vroeg of hij wat luider wilde spreken, gaf hij daar geen gehoor aan. Ik verdacht hem daarom van sadisme, maar het kan ook verlegenheid, bescheidenheid of onzekerheid zijn geweest. In ieder geval kwam hij niet goed over.

Een dominante oom sprak zo luid dat ik er als kind van schrok en bang van werd, het klonk heel dreigend, diezelfde oom gaf ook een handdruk die pijn deed. Kies voor de gulden middenweg tussen te zachtjes en te luid spreken. Zorg voor dynamiek.

Vriend Charles belde me elke ochtend op en zei dan met een warme en liefdevolle stem met een bronzen stemgeluid: “Jongeman, ik wens je veel inspiratie!”. Charles overleed helaas op zijn 65ste al, ik denk nog vaak aan hem. 

Ik sprak vroeger heel snel en besefte niet dat ik daardoor vaak niet te volgen was en niet werd begrepen. Ik deed alles snel dus ook praten en dat toonde mijn ongeduld aan en gebrek aan empathie en de drang om mezelf te bewijzen vanuit angst om geen betekenis te hebben. Nu spreek ik in een langzamer tempo en dat is heel wat beter.

Er zijn mensen die op agressieve en luide toon hun hond bevelen geven en niet snappen dat ze daardoor communiceren dat ze de controle kwijt zijn. De hond zal niet luisteren. Een hond hoort veel beter dan een mens dus als je hem beheerst en rustig bevelen geeft heeft dat een veel beter effect. 

Ik denk dat dit trouwens niet alleen voor honden geldt maar ook voor mensen en met name je vrienden. 

Een toon kan ook belerend zijn als mensen komen met ongevraagde adviezen en daardoor impliciet zeggen dat je er slecht aan toe bent, omdat jij zijn advies nodig hebt. Ongevraagd advies is hetzelfde als ongewenste intimiteit beide zijn niet welkom! 

Er zijn mensen en ook vrienden van mij die er niet voor voelen om aan hun intonatie te werken, omdat ze denken dat ze dan niet echt meer zijn, niet authentiek. Ze vergeten dat hun taalgebruik aangeleerd gedrag is dus hoe echt is dat? Het is net als met rijles; in het begin is alles vreemd. Gaandeweg wordt alles een tweede natuur en is het eigen geworden, zo gaat het ook met je intonatie; in het begin vreemd later een tweede natuur.

Om je hart, ziel en zaligheid kenbaar te maken doormiddel van je stem, daarvoor is veel moed en liefdevol bewustzijn voor nodig! 

Doormiddel van je stem maak jij je gestemdheid en gesteldheid kenbaar!  

Betekenis van je stem als instrument voor de communicatie mag vaker onderwerp zijn van gesprek met je vrienden meta-communicatie dus.,

Zeg je dwingend: “schrijf dat maar op, noteer dat maar” of kom je met een suggestie en zeg je vriendelijk: “Vind je het een goed idee om dit op te schrijven?”

Nog wat aforismen:

Je moet denken zoals de minsten, maar praten zoals de meesten.

Baltasar Graciàn

Hij mag er uit zien als een idioot en praten als een idioot, maar laat dat je niet foppen – hij is echt een idioot.

Groucho Marx

Als je op een hypocritische toon over alcoholmisbruik wilt horen praten, moet je in een kroeg gaan.

Simon Carmiggelt 

Het gebeurt zelden dat twee mensen die over een bepaald onderwerp met elkaar praten het ook inderdaad over hetzelfde hebben.

Anna Blaman

De edele mens houdt ervan langzaam te zijn in het praten en snel in het handelen.

Mencius

Veel mannen praten als filosofen en leven als dwazen.

Philip K.Dick

Je bent wijs, je weet wijs te praten. Pas maar op voor te veel wijsheid!

Hermann Hesse

Woorden hebben ook vorm in de vorm van Takete en Maluma, Takete is scherp en fel bij voorbeeld het woord uitstekend. Maluma is zacht en warm bijvoorbeeld de woorden: heel goed. Dus ook de bewuste keuze van je woorden zorgen voor de juiste klankkleur.  

1 antwoord
  1. Henny Bos
    Henny Bos zegt:

    Dit artikel komt in mijn boek: Wat is ware vriendschap (ook met jezelf) dat in juni 2022 gaat verschijnen

Reacties zijn gesloten.