Zonder initiatief gebeurt er niks en blijft alles bij het oude. Toch zijn de meeste mensen geen locomotiefje maar een aanhangertje. Ik leerde dat 5% de kar trekt dat zijn de initiatiefnemers, 90% zit bovenop de kar, dat zijn de meelopers, aanhangers en 5% houdt de kar tegen dat zijn de dwarsliggers, de pessimisten en zwartkijkers

Ik behoor tot de 5% die de kar trekt en ben een locomotiefje. Het gevaar is dat er teveel aanhangertjes aankoppelen waardoor het locomotiefje niet meer vooruitkomt. Dan heb ik een ander locomotiefje nodig om de zaak weer in beweging te krijgen.

Ik ken een jongen die geen enkel intitiatief toont en alleen maar praat over z’n problemen waardoor ze nog groter worden. Hij onderneemt niets. Alles wat je aandacht geeft dat groeit dus zijn problemen groeien. Hij kiest voor het bekende dat hem kwelt en hem niet gelukkig maakt. Hij noemt zichzelf een pechvogel en trekt daardoor nog meer pech aan. Ik heb hem het verhaal verteld van Napoleon die kolonels tot generaal bevorderde. Een kolonel zei tegen Napoleon:’Wat heb ik vandaag toch een keer geluk, normaal heb ik altijd pech’ ‘Dan heb je nu weer pech’ zei Napoleon ‘want de benoeming gaat nu niet door want ik heb generaals nodig die geluk hebben’. Ik heb die jongen verteld dat ik juist van hem leer om nog meer initiatief te nemen omdat dat gelukkig maakt. Ik zei tegen die jongen:’Wat zou je moeten doen om een einde te maken aan je ellende?’. Hij zei:’Ja dan zal ik wat moeten ondernemen’. Ik zei: ‘Precies initiatief nemen, welk initiatief ga je deze week nemen?’ ‘Hij zei dat hij dat nog niet wist. Een week later hoor ik dat hij Thijs had gebeld die op dat moment in Spanje zat., Thijs had gezegd dat hij blij was dat Arthur belde omdat hij z’n telefoonnummer kwijt was, hij zou Arthur opzoeken als hij weer in Nederland was. Thijs hield z’n belofte en zei tegen Arhtur:’Wat zou je nog graag willen hebben?’ ‘Ik zou wel een dvd speler willen’ antwoordde Arthur. ‘Nou dan gaan we die halen in de stad’ zei Thijs en zo werd het initiatief van Arthur rijkelijk beloond. Het initiatief wordt Arthur ook wel een beetje uit handen genomen door z’n codependente hulpverleenster die helpaholic is en hem wil redden/helpen en alles voor hem doet, waardoor hij zelf niks leert te doen

Ik ben lid van LETS een club van mensen die wat voor elkaar doen in ruil voor waarderingspunten. Ik heb op de ledenlijst aangekruisd wie ik al ken en dat zijn er heel wat, er bleven enkele onaangekruiste adressen over en daar heb ik kontakt mee gezocht door ze een etentje aan te bieden. De mensen waren blij met m’n aandacht en reageerden heel positief.

Zonder intiatief kom je ook niet tot initiatie, het scheelt maar een letter. Je zult aan de slag moeten om iets tot stand te brengen. Het is heel goed om je eerst in te spannen om je vervolgens goed te kunnen ontspannen.

Initiatieven houden het leven fris en levendig en dan is het pas echt Leven in plaats van overleven wat veel mensen doen.

Ik sprak in het leuke café De Waagschaal aan de Brink in Deventer een CV monteur die veel bij de mensen thuiskwam en hoorde dan van de klachten en de ellende van veel mensen. Hij werd er gek van. Ik vroeg hem of hij ze al eens een vraag had gesteld. ‘Nee’, zei hij. Ik zeg vraag ze in het vervolg wat ze er aan hebben gedaan om van hun ellende af te komen, waarschijnlijk niets, geen initiatief. Hij vond het een goed idee.

Veel mensen zitten in een vaste routine en zijn gevangen in gewoontes. Ze doen alles steeds op dezelfde manier en klagen dan dat hun leven saai is gezapig is. Met een beetje intiatief en creativiteit wordt het weer een boeiend avontuur en volop de moeite waard