In het NU zijn…

Tussen verleden en toekomst ligt het enige moment waarop me echt leven en dat is het NU. Velen piekeren over het verleden en zien niet dat het verleden niet meer is dan een slipstream, die je niet kunt veranderen, alleen de manier waarop je er naar kijkt kun je veranderen. Anderen maken zich zorgen over de toekomst, ik denk aan de man die zei:’Het meeste zorgen heb ik me gemaakt over de dingen die nooit gebeurd zijn!’. Ook zijn er velen die denken dat het in de toekomst allemaal goed gaat komen en doen nu dus niks, Ingeborg Bosch noemt dat ‘Valse hoop’ als afweer van oude pijn. ‘Valse hoop’ gaat uit van het als…dan principe, als ik eenmaal die baan heb dan zal het goed met me gaan, etc.

Velen vergeten te leven in het eeuwige nu met z’n vele momenten en aspecten, een bekend gedicht dat hier toch op z’n plaats is is:

”  The past is history, the future is a mistery, this moment is a gift, that’s why we call it present
Het denken is de grote boosdoener dat is, in tegenstelling tot het voelen en ervaren, nooit in het nu.
Descartes begon met die onzin door te zeggen:’Ik denk dus ik ben’.

Mediteer op de manier die het beste bij je past en voel hoe het is om in het NU te zijn. Ik doe dat met klankschalen en edelsteenbollen en ho’oponopono en mindfulness, ofwel oplettende, aandachtige, oordeelloze (heel moeilijk voor me) aanwezigheid in het NU. Wabi sabi voelt voor mij ook heel goed ik zal daar nog over schrijven. ‘Vergankelijkheid, onvolmaaktheid, eenvoud, nederigheid, oprechtheid, harmonie, zuiverheid, rust, tevredenheid… Dit zijn de kernkwaliteiten van wabi sabi. Het volmaakte zien in de onvolmaakteheid, de perfectie in de imperfectie.

Van Eckhart Tolle leerde ik veel over in het NU zijn. In z’n boek ‘De kracht van het nu in de praktijk’ schrijft hij: ‘Voor het ego bestaat het huidige moment nauwelijks, alleen het verleden en de toekomst beschouwt het als belangrijk’ en ook: ‘Als je aanvaardt wat is, wordt elk moment het beste, dat is verlichting’ Op m’n WC hangt m’n uitspraak: ‘In de aanvaarding ligt de sleutel tot transformatie’

Osho zegt ook mooie dingen over het NU in ‘Het boek van Zijn’. Osho zegt:’Ik kan jullie alleen helpen als ik jullie vernietig, als ik jullie verleden, jullie kennis, jullie ideeën, jullie conditioneringen, jullie persoonlijkheid vernietig. Alleen door jullie te vernietigen kan ik jullie een nieuw begin, een fris nieuw leven geven’ Goethe zei:’Stirb und werde’

We verliezen ons in het (vaak obsessief)denkende doen en vergeten de uitspraak:’We are human beings not human doings’

Het Presence proces is een boek van Michael Brown en gaat ook over het NU. Op de achterflap staat:’Het bewust en gedisciplineerd aanwenden van aandacht en intentie zijn de hoofdpijlers van het proces’. Hij is me wat te simplistisch door te stellen dat je in een bestek van 10 weken e.e.a. kunt realiseren, voor mij is het levenswerk. Ik geloof niet zo in instantoplossingen en quick fixes.

Elke keer ‘stop’ tegen jezelf zeggen als je weer ‘ns obsessief met het verleden en de toekomst bezig bent, tenzij je het verleden wilt helen en alsnog wilt verwerken in het Nu en tenzij je een leuke toekomstplannen maakt die realistisch zijn.

Literatuur:

-Eckhart Tolle ‘De kracht van het NU’

-Eckhart Tolle ‘De kracht van het NU in de praktijk’

-Michael Brown ‘Het presence proces’

-Osho ‘Het boek van Zijn’

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter