Impressie management & codependentie

Codependenten doen aan impressie management. Ze doen hun uiterste best om een goede indruk te maken op de ander, zelfs als ze daarvoor de realiteit moeten vervormen en verdraaien. Het is leugenachtig maar daar zit de codependent niet mee, het gaat om de bijval die hij van de ander nodig heeft.

Ik ken het heel goed uit m’n eigen leven, ik woog alles af wat ik deed en zei om ervoor te zorgen dat het het effect had dat ik graag wilde. Ik deed me altijd goed en ‘blij’ voor ook al voelde ik me diep van binnen heel anders en vaak eenzaam en geïsoleerd, ik overschreeuwde mezelf met een crisis tot gevolg.

Als je de neiging hebt om indruk te maken op een ander, ben je vaak onder de indruk van die ander en laat je je dus door die ander controleren zonder dat te willen.

De codependent die aan impressie management doet weet precies in te schatten wat de ander van hem wil en speelt daarop in, zelfs als dat ten koste gaat van hemzelf. Hij wil het koste wat kost ‘goed’ doen en doet het dus niet goed. Hyperintentie stoot het gewenste af.

Als codependent was ik dus de goede marketing manager die inspeelde op de behoeften van de klant, ik vergat m’n eigen behoeften, die waren van ondergeschikt belang vond ik, ik redde me wel en was flink vond ik zelf. Het gebrek aan zelfreflectie is kenmerkend voor de codependent.

De reflectie komt ook al niet van de ander omdat ze het wel prima vinden dat je inspeelt op hun behoeften, het komt ze dus goed uit, ze hebben er gemak van en profiteren ervan en zeggen dus niks of het valt hen zelfs helemaal niet op dat jij aan impressie management doet. Het is slechts de enkeling die echt waarneemt en ziet, de massa laat zich gemakkelijk misleiden door je mister nice guy show. Het is zelfs zo dat je bevestigd wordt in je show en dan wordt je gedrag dus ook nog eens bekrachtigd en herhaalt het zich en blijf je de gevangene van je eigen toneelstuk. Shakespeare zei al dat we allemaal een rol spelen op het levenstoneel…

Door m’m crisis kwam ik tot zelfinkeer en werd ik me pas bewust van wat ik aan het doen was en kon ik er dus wat aan doen en kwam tot zelfreflectie en leerde daar veel van.

People pleasers zijn de codependente impressie management mensen bij uitstek, ze willen het iedereen naar de zin maken en iedereen gelukkig maken ook al zijn ze zelf ongelukkig. Op de achtergrond speelt de angst voor ontmaskering voortdurend mee, waardoor de codependent altijd op z’n hoede moet zijn en niet kan ontspannen en die stress zorgt weer voor vele andere problemen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter