Ik ben een gever, geen nemer

Als tijdens onze opvoeding niet aan onze behoefte aan liefde, erkenning, waardering, aandacht, warmte, koestering, respect, etc. wordt tegemoet gekomen trekken we vaak de conclusie dat we die niet waard zijn…

Het komt niet in ons op om te stellen dat onze ouders in gebreke blijven en onvermogend zijn om onze behoeften te vervullen. We gaan dus extra ons best doen om, door veel te geven, alsnog onze behoeften vervuld te krijgen en als dat niet lukt trekken we de conclusie dat we onze behoeften maar moeten vergeten en dan richten we ons op de behoeften van de ander die dan belangrijker voor ons worden dan onze eigen behoeften, typisch codependent.

Ingeborg Bosch van PRI(Past Reality Integration) stelt dat ‘Ontkenning van behoeften’ een afweer is van oude pijn, die niet geheeld is. Ze stelt ook dat het de moeilijkst te helen afweer is omdat we stellen dat het met ons heel goed gaat als redder/helper van anderen en dat de anderen het veel erger hebben dan wij en onze hulp dus hard nodig hebben, we voelen ons dan machtig dat we de hulpbiedende partij zijn. We cijferen onszelf weg en daar heb je de codependentie. Je eigenwaarde is dan afhankelijk van hoeveel je geeft aan anderen, pas dan ga je je goed voelen en ‘lekker in je vel’. Je wordt meestal aangetrokken tot mensen met problemen, die je kunt helpen en dan pas voel je je in je kracht staan, als je iets kunt doen. Je bent een redder en helper die denkt de ander te kunnen veranderen door wat we voor ‘m doen. Je bent daarmee een doener geworden(soms zelfs een echte work-a-holic) en vergeet wat Amerikanen zeggen: ’We are human beings, not human doings’.

Een belangrijke les die we mogen leren is dat we het ook waard zijn om te ontvangen, maar daarvoor moeten we eerst de liefde, aandacht, waardering, etc aan onszelf geven. Zolang we dat niet doen en liefdeloos zijn naar onszelf zullen we in onze relatie daarin gespiegeld worden en niet echt liefgehad worden maar gebruikt worden. Veel mensen gebruiken mensen en hebben dingen lief in plaats van mensen lief te hebben  en dingen te gebruiken.

Probeer het niet van buiten te halen zoals de codependent probeert te doen, het is de weg naar binnen en dan kun je de ander liefhebben als jezelf…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter