Hoe word je een expert?

Hoe je een expert wordt leerde ik van Wayne Dyer. Hij was professor aan een universiteit en de rector magnificus wilde subsidie voor het opstarten van een nieuwe faculteit. Hij vroeg aan zijn professoren wie er verstand had van subsidies. Wayne stak zijn hand op, hoewel hij er niks vanaf wist. Hij kreeg de opdracht om de subsidie aan te vragen.

Wayne ging naar de universiteitsbibliotheek en las alles wat met subsidies te maken had, hij stuitte op namen van experts en ging daarmee praten, hij bouwde zo veel kennis op en daarmee gewapend vroeg hij de subsidie aan en kreeg hem. Vanaf dat moment was Wayne de subsidie-expert!!

In de afbeelding zie je wat je kunt doen om een expert te worden, mijns inziens nuttige tips.

expert worden

Ik heb van mezelf ook een expert gemaakt op het gebied van bewustwording en codependentie/interdependentie. Ik las meer dan 100 Engelstalige boeken over codependency en hoe je tot interdependentie komt, en ging het gesprek aan met deskundigen en bouwde zo veel kennis op, ook naar aanleiding van mijn eigen levenservaring als codependent…Ik richtte het codependentie-netwerk.ning.com op en dat heeft inmiddels bijna 200 leden, waarvan velen me zeer dankbaar zijn voor de informatie. Op het gebied van bewustwording las ik vele honderden boeken en organiseerde gespreks/discussiegroepen op dat gebied, en gaf lezingen over bewustwording en codependentie. Ik schreef ook 11 boeken, op 1 na allemaal over bewustwording en codependentie. Het boek ‘Anderenwaarde, over codependentie’ en het boek “De Dramadriehoek’ doen het heel goed. Verder blog ik veel op mijn site: www.hennybos.com

Expert worden is dus goed te doen, maar expert blijven vraagt veel meer inspanning, het is het bijhouden van de nieuwste ontwikkelingen en ook zelf een bijdrage leveren aan nieuwe ontwikkelingen. Het vraagt op een open houding en een goede lerende capaciteit en een creatieve en innoverende geest. Je moet houden van wat je doet en doen waar je van houdt, anders lukt het niet. Bales ontwikkelde een piramide waarin we kunnen zien hoe we leren, die piramide laat ik hier volgen:

leerpiramide-van-bales

‘Ik hoor en ik vergeet, ik zie en ik onthoud, ik doe en ik begrijp’ – Confucius

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter