Hoe kwam ik achter m’n codependentie?

In 2007 volgde ik een cursus van het Civas, te weten counseling specialisatie. Er zaten twee lessen in over codependentie en toen ik die leerde zag ik codependentie bij vrijwel iedereen om me heen. Ik schreef toen het boek ‘Gespiegeld worden’ met als ondertitel ‘Je omgeving is de spiegel van jezelf’ en besefte dat wat ik om me heen zag m’n eigen codependente gedrag was geweest en nog steeds in zekere zin was. Ik ging Engelstalige boeken lezen over codependency, in het Nederlands was er niks over te krijgen(onvoorstelbaar!).

Ik las meer dan 100 boeken over codependency en aanverwante onderwerpen zoals PRI en sub-persoonlijkheden en ontdekte veel schaduwkanten van mezelf die ik verdrongen had en had geprojecteerd op anderen, nu kon ik die projecties terugnemen en de schaduw erkennen, helen en transformeren en dat is levenswerk dat ik met veel plezier en soms ook wat moeite doe, het is heel bevrijdend.

Ik las als eerste boek ‘Codependent no more’ van Melody Beattie en las dat haar therapeuten haar niet hadden begrepen en dat ze haar eigen therapeut was geworden en zo op codependentie kwam, ik wist niet dat ik dat ook wist en was ook m’n eigen therapeut geworden, ik herkende heel veel van wat Beattie schreef en voelde me verwant en gezien.

Hoe meer zelfkennis, hoe meer je erachter komt dat er nog veel meer te ontdekken valt. Ik maakte van mezelf, door de studie en levenservaring, een codependentie- expert. Het is de grootste en belangrijkste ontdekking van m’n leven tot nu toe, heel bevrijdend en dat gun ik u ook.

Bron: ‘Een Introductie in codependentie’ van Henny Bos.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter