Gespreksstof

Een jongetje zei tegen zijn vriendje: ‘Mijn moeder, kan urenlang praten over de meest uiteenlopende onderwerpen’. Waarop het vriendje zegt: ‘Dat is nog niks, mijn moeder praat urenlang en het gaat nergens over!.

Ik gaf een vrouw een lift naar Almelo en toen ze in mijn auto stapte begon ze meteen te babbelen, ze sprak veel, had veel gespreksstof, maar zei eigenlijk niks, ik werd er doodmoe van en zei tegen haar, dat Goethe had gezegd ik ken hem eigenlijk niet, want ik heb nog nooit met hem gezwegen. In de hoop dat ze zou stoppen met babbelen, maar nee hoor, ze ging gewoon door. Ze stond op zenden en kon daarom dus niet ontvangen.

Op een verjaardag heeft men ook altijd behoefte aan gespreksstof. Als het gebabbel even stil valt, zegt al gauw iemand, dat de dominee voorbij komt en dan begint het gebabbel weer. Mensen zijn bang voor de stilte.

Ik was ooit lid van een gespreksgroep waar men boeken besprak, Ine had altijd de mooiste en ontroerendste bijdrage. Een vrouw zei: ‘Het is zoals het is’ en zette daarmee alles vast. Ik zei dat Osho had gezegd, dat je een boom geen boom moet noemen, maar het bomen. De boom is ook niet maar wordt.

Ik houd nog wel eens een gespreksgroep bij me thuis. Onderwerpen zijn o.a.: subpersoonlijkheden, eigenwaarde, codependentie, de waarde van je fouten, etc. Met het doel om verdieping te laten ontstaan.
Ik vind het altijd inspirerend om de verschillende meningen te horen.

Met mijn vriendin Elly zit ik nooit verlegen om gespreksstof. We zaten een keer ca. drie uur lang op een terras in Gendringen te praten. Al die tijd zat naast ons een stel te zwijgen en verveeld voor zich uit te kijken. Ze hadden een huwelijk en daar zit uw lijk in, ze waren ook doods.

Als je veel leest, zoals ik, heb je altijd interessante gespreksstof en als je wat wilt zeggen denk dan aan het THINK letterwoord,
Is it True, Helpful, Inspiring, Necessary, Kind.

Brengen je woorden verbinding en verbroedering tot stand of leiden ze tot afscheiding en conflict. Vraag je steeds af, wat het effect is van je communicatie. De waarde van je communicatie wordt namelijk bepaald door de respons die je krijgt, zeggen ze bij NLP.

Je gespreksstof kan inhaken op het visuele, auditieve of kinesthetische, respectievelijk zeg je dan:’ik zie je nog wel eens’, ‘ik hoor graag van je’ of ‘ik loop je nog wel eens tegen het lijf’. Stem je gesprek af, op de modus van de ander, en kijk of hij of zij visueel, auditief of kinesthetisch is.

Een man zat een uur lang te praten over zijn toneelstukken en na dat uur zei hij: ‘zo nu genoeg over mij, wat vind jij van mijn toneelstukken?’

De gespreksstof van de neuroot gaat over mensen(roddel), de gemiddelde mens praat over gebeurtenissen(drama) en de ontwaakte praat over visies, inzichten en gevoelens, Zijn en ideeën(essentie).

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter