Geestelijke voeding

Geluk en levenskunst zijn afhankelijk van een gezonde geestelijke voeding. Dat is de voeding die bijdraagt aan zelfkennis, bewustwording en groei en ontwikkeling. Nietzsche zei: Word wie je bent’. en dat vergeten veel mensen.

Er is een oud Cherokeeverhaal over een indiaan die tegen zijn opperhoofd zegt: ‘In mij heb ik een wolf van het kwade en een wolf van het goede, welke wolf zal er winnen?!’ Het opperhoofd antwoordde heel wijs door te zeggen: ‘De wolf die je voeding geeft!’. Op basis van dit verhaal heb ik mijn abonnement op het AD opgezegd dat was het voeden van de wolf van het kwade, met veel slecht nieuws en ellende, in plaats daarvan nam ik een abonnement op Spiegelbeeld en Psychologe magazine en voedde daarmee de wolf van het goede.

Gerbert Bakx schrijft in zijn boek ‘Gelukkiger leven – 101 vragen en antwoorden over geluk en levenskunst’: ‘Net zoals wij geen gezond lichaam kunnen hebben zonder gezonde voeding is het niet denkbaar een gezonde geest te hebben zonder een gezonde geestelijke voeding. Het beste teken van een gezonde geest is een gelukkige levenshouding’.

In de computerindustrie kennen ze het begrip GIGO ofwel Garbage In – Garbage Out. Als je vuilnis in je geest stopt komt er ook weer vuilnis uit. Onderzocht is dat de meeste mensen 95% van hun aandacht geven aan drama, dus komt er weer drama uit. De levenskunstenaar past psychische hygiène toe en let erop wat er bij hem binnenkomt of het gezonde geestelijke voeding is of niet, hij heeft het onderscheidende vermogen om dat te beoordelen. Hij besteedt zijn tijd vooral aan essentie dus komt er bij hem ook weer essentie uit.

Veel mensen kijken naar films op TV met veel geweld of spelen computerspelletjes met veel geweld, dat is mijns inziens om de eigen verdrongen woede niet te hoeven verwerken en uit te laten spelen door de TV helden of anderen door ze boos te maken. Er is veel verdrongen woede en woede voedt zich met woede. Liefde voedt zich met liefde in plaats van  met woede, wat eigenlijk angst is en dat is de tegenhanger van liefde.

Als iemand het weer eens probeert om een uur of langer te klagen en zeuren over zijn problemen die hij zelf weigert op te lossen, is hij een energievreter of energievampier. Hij voedt zich met jouw energie en gaat na zijn ellendeverhaal opgelucht weg en laat jou achter met een vermoeid en triest gevoel. Stuur zo iemand door naar een therapeut, laat die ellende niet bij je binnenkomen. Dont’t try to please the unpleasable!.Je mag wel medeleven hebben met iemand met een reëel probleem die er wat aan wil doen, maar laat je niet in met de professionele klagers en zeikers en zeurpieten die niet willen veranderen.

Gerbert Bakx schrijft: ‘Een geest die gevoed wordt met angstige gedachten, met negatieve oordelen over anderen en over de samenleving, met negatieve intenties, met vijandschap, haat, wrok of verdriet, met stigmatisering, discriminatie of rancune kan geen gelukkige geest zijn. Alleen een geest die gevoed wordt met een welzijnsdieet met vredevolle en liefdevolle gedachten, met intenties van aanvaarding, dankbaarheid, mededogen en vergeving kan een gelukkige geest zijn’

Door dit boek te lezen en ter harte te nemen wat je eruit aanspreekt en raakt voorzie je jezelf van veel gezonde geestelijke voeding, veel succes en geluk wens ik je toe, je bent het waard, vind je dat zelf ook?.

Bron: Boek ‘Geluk & Levenskunst’ – Henny Bos (verschijnt najaar 2013)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter