Fijnbesnaardheid

Fijnbesnaardheid of fijngevoeligheid is iets dat niet zo veel voorkomt, terwijl het juist meer rijkdom en kleur aan het leven schenkt. Je voelt en ervaart dan meer en beter en afgestemder.

Dankbaarheid is iets voor fijnbesnaarde mensen en we kennen vrijwel allemaal de uitspraak dat dankbaarheid een bloem is die in weinig tuinen bloeit.

Ik voel energieën van mensen en dingen en weet dan meteen of ik afstand moet nemen dan wel toenadering kan zoeken. Ik richt me niet alleen op de gevoelens die aangenaam en prettig zijn maar juist ook op de gevoelens die op een weerstand stuiten, die maken me alert en geïntereseerd, Als er weerstand is dan zit er wat voor je in en is het een levensles, anders heb je geen weerstand.

Op de pasar malam kijk ik altijd graag naar de Balinese danseressen, die zo elegant en fijnbesnaard zijn, heel aantrekkelijk vind ik dat. Indonesische mensen zijn vaak fijnbesnaard en spiritueel en dat vind ik mooi.

Oprechte interesse en aandacht tonen voor de ander, willen luisteren zonder meteen in te komen met jouw verhaal duidt m.i. ook op fijnbesnaardheid. Iedereen wil gehoord worden maar bijna niemand wil luisteren. Samen kunnen zwijgen en voelen en ervaren vraagt ook om fijnbesnaardheid. Een uitspraak is:’Ik ken hem eigenlijk niet, want ik heb nog nooit met hem gezwegen’

Als er een stilte valt op een verjaardagsfeestje zegt al gauw iemand:’Daar komt de dominee voorbij’ en begint het gebabbel weer, zo bang zijn we voor de stilte. Stilte wordt dan een spanning die gevoeld wordt en waar men zo snel mogelijk vanaf wil.

Kunstenaars zijn vaak ook fijnbesnaard, een kunstschilder ziet honderden kleuren groen, waar wij er maar een paar zien. Een musicus hoort veel meer in de muziek dan de gemiddelde mens. Fijnbesnaardheid voegt enkele dimensies toe aan je voelen en ervaren en Zijn en geeft een meer intens leven. Op details kunnen letten die vaak bepalend zijn is fijnbesnaard.

HSP’s ofwel Hoog Sensitieve Personen zijn vaak ook fijnbesnaard maar vaak ook idiosyncratisch, ofwel overgevoelig voor prikkels en indrukken en moeten zichzelf daartegen leren beschermen.

Wees een levenskunstenaar en ontwikkel je fijnbesnaardheid, het zit volgens mij in ieder mens, maar vaak is het verdrongen en verstopt, je zult dan niet meer zeggen; “is that all there is?!’

Ik heb nog wat quotes bedacht die ik hier laar volgen:

De fijnbesnaarde geest staat meer open voor indrukken en voelt en ervaart veel meer van de realiteit en leeft intenser

De fijnbesnaarde geest kan tranen van ontroering krijgen bij iets waarvoor de gemiddelde mens z’n neus ophaalt of wat de ander niet eens opmerkt.

Ik vond maar één quote over fijnbesnaardheid van een ander die ik hier laat volgen:

Met fijngevoeligheid proberen de massa te bewerken is net zo iets als huizenblokken trachten te vellen met een scheermes. –Alexander Pope – Engels dichter 1688-1744

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter