Feiten of interpretaties

Feiten bestaan niet, er zijn alleen interpretaties – Nietzsche
Er zit veel in de uitspraak van Nietzsche wat blijkt uit de volgende verhalen:
Er was eens een ongeluk gebeurd. De verpleegster denkt: ‘Als er maar geen gewonden zijn’. De man van het autoschadeherstel bedrijf zegt: ‘Dat levert weer omzet op’. De verzekeringsadviseur denkt:’Daar komt een schadeclaim op me af’ en tenslotte de politie agent die zegt: ‘Ik hoop dat het verkeer er weer snel langs kan’. Één gebeurtenis en vier interpretaties.
Zo gaat het ook met de vier blinden die een olifant moeten beschrijven. De eerste pakt de staart en zegt:’De olifant is net een touw’. De tweede pakt een poot en zegt:’Nee de olifant is net een boomstam’. De derde pakt een oor en zegt:’De olifant is net een groot blad’. De vierde pakt de slurf en zegt: ‘Nee de olifant is net een grote slang’. Ze hebben allemaal gelijk, maar beseffen niet dat ze maar een deel van het geheel zien. En zo gaat het ons ook, we zien maar een fractie van de werkelijkheid en dan ook vaak nog gekleurd, wat blijkt uit het volgende.
De kunstschilderes en de vrouw van de installateur liggen in het ziekenhuis. Zegt de kunstenares:’ Heb je de prachtige schilderijen hier gezien?’. ‘Nee’ zegt de vrouw van de installateur, maar heb jij het prachtige
sanitair gezien dat ze hier hebben, waarop de kunstenares ontkennend antwoordt. We kijken vanuit onze eigen focus dus gekleurd en zien dus geen feiten.
Ik ken één feit en dat is dat we goddelijke spirituele wezens zijn met een menselijke ervaring en dat we in de kern van ons wezen Liefde zijn!.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter