Faalangst

Faalangst is de angst om fouten te maken en werkt verlammend en zorgt ervoor dat we juist veel fouten gaan maken, want angst trekt het gevreesde aan…
Ik stel dat je fouten MOET maken, het is normaal en menselijk, je bent volmaakt onvolmaakt dat maakt je juist mooi en de moeite waard, fouten zorgen voor avontuur, verrassingen en ontdekkingen in je leven en zorgen voor leerervaringen. Van je fouten leer je meestal meer dan van je successen.
Toen ik nog getrouwd was was mijn vrouw erg bang om serviesgoed te laten vallen en je raadt het al er viel veel kapot. Toen kregen we een keer lelijk serviesgoed van mijn ouders en het kon ons niet schelen of dat kapot ging, totaal geen faalangst dus en tijdens het afwassen en afdrogen gooiden we met het servies en er ging niks kapot. Het was de selffullfilling prophecy.
Wanneer je faalangst hebt ben je bang om fouten te maken, terwijl het maken van fouten je juist vooruit helpt!
Succesvolle mensen denken niet in goed of fout maar in resultaat, ontwikkeling en feedback en respons
Faalangst is een gebrek aan vertrouwen, dat leert je dat je dus wel vertrouwen mag hebben in jezelf in je mogelijkheden en capaciteiten, zelfacceptatie zorgt voor de grootste veranderingen ten goede, het begint allemaal met de zelfacceptatie!.
Als je door je fouten niet het gewenste resultaat krijgt kijk dan nog eens goed naar je wensen. Nietzsche zei dat als je wensen uit zouden komen je al spoedig in een hel terecht komt. Je wensen zijn vaak ingegeven door imitatie van anderen en wat je ziet in films en op TV en dat hoeft niet bij jou te passen en kan zelfs schadelijk voor je zijn.
Als je resultaten niet goed zijn kun je ook je aanpak veranderen om andere en wellicht betere resultaten te krijgen. Elke verandering is nog geen verbetering, maar elke verbetering is wel een verandering. Het draait allemaal om psychische flexibiliteit zie het hoofdstuk daarover.
Goede beslissingen ontstaan door levenservaring en levenservaring ontstaat ten gevolge van fouten en mislukkingen en verkeerde beslissingen waardoor we leren hoe het niet moet de de goede weg leren vinden.
Wees geen perfectionist, dan zul je steeds ontevreden en ondankbaar zijn en geen vrede en harmonie kennen…
Leer het gebruik van de volgende woorden af: altijd, nooit, iedereen, alles, proberen, eigenlijk en moeilijk. Mijn vriend Gerrit zei over moeilijk dat is moe-lijk, er zit geen leven in.
Als kind lukt het ons ook niet meteen om te leren lopen, met faalangst zouden we het nooit leren en na 1 of 2 pogingen al opgeven, als kind hebben we het vertrouwen dat we het kunnen leren en dat zorgt ervoor dat we doorzetten en steeds weer opstaan als we vallen totdat het lopen ons lukt..
Geef dus nooit op, zie de illustratie hieronder…

Bij faalangst zien we de moeilijkheden in de mogelijkheden en de gezonde visie is om de mogelijkheden in de moeilijkheden te zien
Bij faalangst denk je het niet te kunnen en Henry Ford zei: ‘Zij die denken niet te kunnen en zij die denken wel te kunnen hebben allebei gelijk!’
Oefening maakt de meester en de ware meester is de meesterlijke leerling en de meesterlijke leerling ziet zijn fouten als leermomenten en uitdagingen.
Vaak is er ook faalangst vanwege de angst voor schuld, we willen ons niet schuldig voelen een fout gemaakt te hebben we denken dat het onze waarde en geloofwaardigheid aantast, we houden ons dan in en uiten ons niet volledig en durven niet spontaan te zijn en echt.
Er zijn ook mensen die zich schamen voor hun fouten het is een persoonlijk falen voor ze, het verschil met schuld is dat schuld zegt: ‘Ik heb een fout gemaakt’ en schaamte zegt: ‘Ik ben fout’, in schaamte wijs je jezelf af en haal je jezelf naar beneden en dat mag je overlaten aan de slopers onder ons die dat graag voor je doen.
Als ik een plank van 30 cm breed op de grond leg en ik vraag je daarover heen te lopen doe je dat feilloos omdat je weet dat je dat kunt, als ik dezelfde plank van de ene flat van 30 meter hoog naar de andere flat leg en ik vraag je erover heen te lopen heb je faalangst en is het waarschijnlijk dat het je niet lukt.
Bron: Booklet: ‘Over de waarde van je fouten’ – Henny Bos (komt begin 2015 uit bij Uitgeverij Boekenbent)
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter