Elk nadeel heeft zijn voordeel

Johan Cruijff maakte deze oude uitspraak bekend en er zit veel in. Kijk maar eens naar je nadelen, je schaduwkanten en som dan eens op wat voor voordelen die hebben.

Zo kan chaotisch zijn het voordeel hebben dat je ook spontaan en creatief bent en vindingrijk. Snel afgeleid zijn kan wijzen op openstaan voor indrukken, een open opstelling. Te ernstig zijn kan wijzen op mensen serieus nemen en niet alles weglachen wat velen doen. Kwetsbaarheid kan wijzen op een innerlijke kracht waarin je je kwetsbaar durft op te stellen en wilt laten raken, betrokken bent.

Ik heb deze oefening eens gedaan voor mijn ‘nadelen’ en schaduwkanten om te zien of er voordelen in zitten, ik kwam tot het volgende:

 

Snel oordeel——> duidelijkheid, eigen mening, discussie uitlokkend, levendigheid, te durven confronteren(caring enough to confront)

 

Koppigheid——->standvastigheid, doorzetten, niet met alle winden meewaaien, de ander moet met sterke en goede argumenten komen

 

Belerendheid——–>informatie verschaffend, delen en geven van kennis en inzichten waardoor het meer wordt.

 

Uitstellen———->genieten van het moment nu, problemen verdwijnen vaak als de tijd verstrijkt, komt tijd, komt raad

 

Gemakzucht———->relaxed, cool, kalm, wie het gemak niet zoekt is lui

 

Egoïstisch———–>de hoofdpersoon zijn in m’n eigen leven in plaats van figurant zijn, jezelf als de belangrijkste persoon zien, goed voor jezelf zorgen(en dan pas kun je het ook voor een ander)

 

Te weinig empatisch——–>geen bemoeizucht, de ander accepteren zoals hij is, z’n karma laten uitwerken

 

Steeds meer willen——->kiezen voor groei en ontwikkeling en vernieuwing/innovatie, niet op m’n lauweren rusten

 

People pleaser———>aardig zijn en doen, vriendelijkheid, gastvrijjheid, goedgeefsheid, sociaal

 

Rebels———>je eigen gang gaan en niet laten bepalen door de eisen van een (zieke) maatschappij

 

Tijdens verkooptrainingen leerden we ook al dat je van nadelen voordelen kunt maken, van de hoge prijs de kwaliteitsgarantie en dat goedkoop vaak duurkoop is, etc.

Deze oefening is goed om je nadelen te kunnen accepteren en evt.ook te transformeren. Rumi zei:’Wie in zichzelf geen gebreken erkent is zijn eigen ergste vijand’

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter