De gevolgen van codependentie

Codependentie heeft de neiging steeds sterker te worden en toe te nemen als je er niks aan doet, de gevolgen zijn dramatisch. Je bent dan overgeleverd aan de genade van anderen die je laat bepalen hoe jij je voelt en wat je doet, je hebt dan anderenwaarde en je vervreemdt van je ware zelf.

Je speelt steeds in op de behoeften van anderen met verontachtzaming van je eigen behoeften en dat geeft dan gevoelens van onvrede, woede en slachtofferschap, je voelt je dan machteloos en offert je op voor de ander, je bent een martelaar.

Gevolgen zijn verlies van je Zelf, je eigenwaarde, je bent een verlengstuk van de ander geworden en zelf dus niets. Je voelt je machteloos en dat zorgt voor woede die je niet durft te uiten uit angst voor de reactie van de ander. Die opgekropte woede kan naar een depressie leiden en je hebt dan zelf geen idee wat de oorzaak van je depressie is zo slecht is je zelfkennis en zelfinzicht.

Je voelt je geleefd en opgejaagd door anderen en omstandigheden en dat zorgt weer voor stress, de hoofdoorzaak van vele ziektes, want je weerstand neemt enorm af. Een maagzweer, hartproblemen, migraine, etc. kunnen het gevolg zijn.

Omdat je je machteloos voelt en geen eigenwaarde hebt heb je vaak ook niet de moed om je omstandigheden te veranderen en zit je klem. Er is een blokkade op verandering, een angst voor verlies van het bekende, ook al kwetst het bekende je nog zo zeer, je denkt dat je er niks aan kunt doen.

De gevolgen van codependentie zijn ook een steeds groter wordend verlies van zelfrespect, het kan zelfs zelfverachting worden zonder dat we dat in de gaten hebben omdat we mooi weer spelen en onszelf voor de gek houden en ook de anderen die daar intrappen.

De codependent is zo op de ander gericht dat er geen sprake is van zelfreflectie. Er is sprake van een externe locus van controle die je weerhoudt om zelf de verantwoordelijkheid voor je leven en geluk op je te nemen.

Als codependent denk je de ander gelukkig te kunnen maken. Het boek van Robin Norwood heet vertaald in het Nederlands ‘Als hij maar gelukkig is’ en dat zegt al genoeg. Dat lukt natuurlijk niet, waardoor je het geloof in jezelf kwijtraakt, je verliest je zelfvertrouwen en voelt je machteloos en wrokkig en zoekt macht en controle omdat je dat over jezelf niet hebt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter