De 12 stappen en wat commentaar daarop

Op de 12 stappen van de anonieme codependenten zit copyright, ze schermen het af, jammer is dat. Ik weet dat mensen baat kunnen hebben bij het volgen van de 12 stappen, maar heb er toch wat commentaar op.

Ze hebben het erover dat jezelf een inventaris op moet maken van je fouten. Het vervelende is echter dat een probleem niet kan worden opgelost door hetzelfde denken dat het veroorzaakt heeft. We zullen er eerst bovenuit moeten stijgen en van denken naar zien moeten komen. Vernon Howard werd gevraagd wat het verschil is tussen een gewoon mens en een ontwaakte en hij zei: ‘De gewone mens denkt en de ontwaakte ziet’.

Ook stellen de 12 stappen dat God onze gebreken weg moet nemen, dan stellen we ons weer op als bedelaars om gunsten van God te ontvangen in plaats van stil te worden en zelf actie te nemen op basis van de zachte stem die we dan kunnen horen. De zachte stem van de liefde en de wijsheid wordt alleen gehoord door de volledig ontwaakte mens en om tot ontwaken te komen moeten we eerst sterven en daar hebben ze het bij de 12 stappen niet over. Het volgde verhaal gaat over dat sterven:

Sterven om te leven

Om te leven moet je weten wat sterven is. Gandhi zei: ‘Wanneer het ego sterft ontwaakt de ziel’en Goethe zei ‘Stirb und werde’. Waarheden die ik pas besefte na een ernstige crisis met een

BDE(Bijna Dood Ervaring), ik leerde het leven meer op waarde te schatten en werd een dankbaar mens die Onze Lieve Heer elke dag bedankt voor de nieuwe dag.

Je leert de dingen kennen door hun tegendeel. In de Bijbel staat dat de levenden God niet zullen zien, m.i. nogal verkeerd geïnterpreteerd door te denken dat je eerst fysiek moet sterven, nee het is sterven aan je ego, Gandhi heeft gelijk.

Zolang het ego er is kan God er niet zijn, die twee sluiten elkaar uit. Hoe groter het ego, hoe kleiner je wereld en dan denk je ‘Is that all there is’, terwijl er zoveel te ontdekken valt als je wakker wordt.

De 12 stappen stellen ‘tot spiritueel ontwaken gekomen, etc..’, ze gaan ervan uit dat je door de 12 stappen tot spiritueel ontwaken komt, ik heb daarover m’n twijfels. Je zult door het ‘ei van assagioli’ heen moeten. Hier een afbeelding van dat ei:

Als je niet door het ei heengaat en ook kijkt naar je lager onbewuste, je schaduwkanten en je hoger onbewuste, waar veel verdrongen wijsheid en liefde zit, kom je niet verder. De Bijbel zegt:’We zien wel de splinter in het oog van de ander maar niet de balk in ons eigen oog’, we hebben dus een ander, een ziener nodig om onszelf beter te leren kennen.

Wij zijn ons niet bewust van wat we werkelijk zijn omdat al onze aandacht is gefocust op wat wij proberen te zijn.  – Don Miguel Ruiz

Het is een enorm gevecht om te proberen te zijn wat we niet zijn . Als we ons overgeven aan wat we zijn eindigt de strijd. Het is loslaten en niet iets verwerven. – Jan Bommerez


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter