Conformation bias

 

Dit is de voorkeur voor bevestiging; men wil bevestigd worden en is gehecht aan de eigen gedachten en overtuigingen. Het is de focus, die we leggen op reeds bestaande dingen, die we kennen.
Een vriend zei: ‘Je mag alles tegen me zeggen, maar met gevlei kom je het verst’.

Toen ik voor het eerst een Ford Sierra kocht, viel me pas op hoeveel Sierra’s er reden, mijn focus was verlegd.

Als een vrouw in verwachting is, ziet ze ineens veel vrouwen die in verwachting zijn.
We conformeren ons aan de onze eigen ervaringen.

In de cognitieve dissonantietheorie vinden we een soortgelijk fenomeen. In deze theorie onderkent men: Zender, Boodschap en Ontvanger. Als de ontvanger negatief denkt over de zender, en de zender zendt een positieve boodschap uit, dan zal de ontvanger de boodschap afwijzen.

Veel mensen conformeren zich aan de opvattingen van de massa. Er is een test gedaan met 25 personen in het complot en 1 proefpersoon. Men toonde een korte lijn en een lange lijn. De 25 noemden de korte lijn de langste en de proefpersoon conformeerde zich aan dat standpunt.

De non-conformist conformeert zich ook, namelijk aan het tegengestelde, en ligt dus dwars en is manipuleerbaar.

De leider die invloed wil hebben, zal zich moeten houden aan de wet E = K x A. Hierbij is E = effect, K = kennis van de leider en A = acceptatie van de medewerkers. De kennis kan 100% zijn, maar als de acceptatie nul is, zal het effect ook nul zijn.

Mensen zijn vaak bang voor het onbekende en voor verandering. Ze zeggen dat elke verandering nog geen verbetering is en vergeten dat elke verbetering een verandering is. Ze conformeren zich het liefst aan het oude vertrouwde, zelfs als dat hen kwelt.

Er werd negatieve informatie gegeven over een politicus, hij zou corrupt en incompetent zijn. Daarna werd gezegd dat het leugens waren. Opvallend is dat mensen vasthielden aan het eerder genoemde negatieve beeld.

Als eerst wordt gesteld, dat iemand intelligent en ijverig is en daarna dat hij ook koppig en eigenwijs is wordt er een positief oordeel over die persoon geveld. Als eerst wordt verteld dat hij koppig en eigenwijs is, en daarna wordt verteld, dat hij intelligent en ijverig is, dan wordt er een negatief oordeel geveld. Men let het meest op, wat er als eerste wordt gezegd.

Er is veel wijsheid, zelfverzekerdheid en moed voor nodig, om te kiezen voor linksaf als 1000 mensen rechtsaf kiezen. We hebben onze eigen weg te gaan en de hoofdrol te spelen in ons eigen leven. Velen kiezen onbewust voor een figurantenrol. Sterf niet met de muziek nog in je!. Conformeer je niet met de zwijgende meerderheid.

Bron: Boek ‘Betekenisvol leven’, verschijnt eind oktober 2017

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter