Dankbaarheid is iets voor fijnbesnaarde geesten en dankbaarheid leidt tot overvloed. Verwacht geen dankbaarheid van onbewuste mensen of idioten. Ondank is ‘s werelds loon. De meeste mensen zijn onbewust en dus niet erg dankbaar.

Er was eens een leerling die z’n meester heel dankbaar was voor alles wat hij had geleerd en vroeg hoe hij de meester kon bedanken. De meester zei: ‘Door door te geven wat je van mij hebt geleerd!’

Ik ben dankbaar voor elke dag die ik krijg en ervaar dat niet als vanzelfsprekend, het is steeds weer een cadeau voor me dat ik mag uitpakken en benutten.

Ik dank God voor het heerlijke eten dat ik elke dag weer voor mezelf en anderen kan maken en genieten, ik dank ook altijd voor het Pollyhertje zo noem ik m’n vriendin Elly.

Ik liep eens door de stad met een vriend en die zei tegen mij: ‘Henny kijk eens naar al die mensen ze hebben keurig gepoetste schoenen, mooie kleren en tassen vol met boodschappen en moet je nu eens kijken naar de gezichten’. De dankbaarheid en blijdschap straalde daar nou niet bepaald van af!.

Op de braderie in Aalten kwamen Elly en ik Jeroen tegen en het was net of we elkaar al lang kenden zo vlot verliep ons gesprek. We vroegen Jeroen wat het hoogtepunt van de braderie voor hem was geweest en hij zei dat het de ontmoeting met ons was waarvoor hij dankbaar was.

Ik meen dat het Marianne Williamson was die zei dat je elke ontmoeting als een heilige ontmoeting mag zien en ook dat heeft te maken met respect, dankbaarheid en bewustzijn

Elly toont zich ook altijd dankbaar voor de dingen die ik voor haar doe en dat stimuleert me om nog meer voor haar te doen. Gedrag dat door dankbaarheid wordt bekrachtigt versterkt zich en herhaalt zich. De behavioristen wisten al dat belonen beter werkt dan straffen en toch laten we niet na om de ander op z’n fouten te wijzen in plaats van dankbaar te zijn voor z’n gezelschap.

We hebben de neiging om zoveel dingen als vanzelfsprekend te zien. Dat we kunnen zien en horen en ruiken en voelen en lopen. Sta er eens in dankbaarheid bij stil en zie hoe fantastisch het eigenlijk is!!

Wees dankbaar voor de aandacht die je van anderen krijgt en besef dat aandacht een vorm van liefde is die je ten deel valt.

Binnen de LETS, een club waar mensen dingen voor elkaar doen in ruil voor waarderingspunten, die we in Doetinchem nobels noemen, is er ook de dankbaarheid in de vorm van waarderingspunten.

Ik heb de ervaring dat dankbaarheid tot geluk leidt, het omgekeerde is niet altijd het geval.