Ik sprak vandaag(17-11-2011) m’n vriend Wil van Groningen die me vertelde dat hij i.v.m. de buurtbelangen een gesprek had met de wethouder. Hij heeft briefjes opgehangen in z’n appartementencomplex van 85 appartementen en kreeg geen enkele reactie. Hij zei dat de mensen maar afwachten en geen aktie nemen maar wel klagen.

”  Ik vertelde hem dat ik op managementtraining leerde dat 5% de kar trekt, 90% erbovenop zit en 5% de kar tegenhoudt

De 90% die erbovenop zit is de zwijgende meerderheid, die geen initiatief neemt en lekker klaagt over de overheid, de kredietcrisis, de anderen, etc. Losers hebben excuses en winnaars hebben redenen. Zij die zeggen te kunnen en zij die zeggen niet te kunnen hebben allebei gelijk.

Ik vertelde Wil ook het verhaal van m’n bezoek aan het cafeetje de Waagschaal aan de Brink in Deventer. Ik ontmoette daar een CV-monteur die me vertelde dat hij veel bij de mensen thuiskwam en dat hij zoveel geklaag moest aanhoren en daar gek van werd. Ik vroeg hem:’Heb je ze wel eens een vraag gesteld?’. ‘Nee’ antwoordde hij. Ik zei:’Misschien is het een idee om in het vervolg te vragen wat ze gedaan hebben om hun problemen op te lossen, waarschijnlijk niets om maar lekker te kunnen blijven klagen’

”  M’n vriend Peter Jan is homo en klaagde ook een keer, ik zei toen:’Als je klaagt schiet je daar niks mee op en ben je een zielepoot’. Hij zei toen heel gevat:’ Ik ben geen zielepoot maar een poot met een ziel
 

Zij die zeggen niet te kunnen klagen over de omstandigheden. Klagers zien moeilijkheden in mogelijkheden en winnaars zien mogelijkheden in moeilijkheden.

Heel af en toe klaag ik ook wel eens en beperk me dan tot ca.15 minuten klagen, mopperen, zeiken, zeuren en drammen en dat lucht dan op.

De oude Frans sprak bij mij in dat ik hem niet terug hoefde te bellen dus ik deed dat ook niet, later klaagde hij erover dar hij niks meer van me hoorde(-) in plaats van uit te spreken dat hij het op prijs zou stellen wat van me te horen, wat heel wat positiever en vriendelijker klinkt.

”  Een man zei:’Ik klaagde dat ik geen schoenen had totdat ik een man zag zonder voeten
 
In de verkoop is een klacht of een tegenwerping een verzoek om meer informatie. Een ontevreden klant klaagt niet maar loopt gewoon weg. Luisteren naar een klacht en de behoefte daarachter kunnen zien is in de verkoop, maar ook in het gewone leven van groot belang. ‘Ik zie je nooit’ of ‘Je luistert niet naar me’ zijn ongelukkig gekozen uitspraken om de behoefte aan aandacht over te brengen. Neem een ander dat niet kwalijk, maar wijs hem of haar erop dat hij of zijn zijn of haar behoeften mag uitspreken.

Als je dankbaar bent dan klaag je niet, maar het gezegde luidt:’Dankbaarheid is een bloem die in weinig tuinen bloeit’. Heel dom, want dankbaarheid leidt tot overvloed en geluk. Hoe meer je God, Tao, Brahma of hoe je Het ook noemen wilt dankt, hoe meer je openstaat voor de zegeningen. Je accepteert dan dat alles wat er komt ten goede is voor je zelf op de eeuwigheid bezien, dan is zelfs je dood, ‘t beste voor je, omdat je dan kennelijk nodig bent in de geestelijke wereld.

Klagen heeft te maken met onbegrip en onbewustheid, je accepteert het leven dan niet zoals het komt, je wilt wat anders en denkt zelf beter te weten wat goed voor je is. Jezus zei:’Uw wil geschiede’, daar mogen we ons aan overgeven en wel met de genade meewerken in plaats van dwarsliggen en klagen

Ik maakte een keer de fout door bij een narcist te klagen over de schadelijke gevolgen van z’n narcisme, hij verdedigde dat meteen uit door te zeggen dat hij z’n narcisme nog nodig had.. Ik had kunnen weten dat een narcist niet tegen kritiek kan en niet empatisch is. Ik had hem kunnen  vragen of hij bereid was zich eens in mijn situatie te verdiepen, dan was het geen kritiek, geen klagen geweesr, maar een vriendelijk verzoek. Een oud Nederlands gezegde is:’Door iemand de gispen stijft ge hem er slechts in’

Klagen is vaak niet productief, zeggen wat je graag wilt van een ander wel, dus zeg wat je behoefte of wens is en spreek dat uit. Ik hoor het wel of blijf je liever klagen dat je niet gehoord wordt. Iedereen wil gehoord worden, maar bijna niemand wil luisteren, ik wel.