Beschuldigingen

Ik ken een vrouw die zich excuseert als iemand op haar tenen gaat staan en de Fransen zeggen: ‘Qui s’excuse, s’accuse’, ofwel wie zich excuseert, beschuldigt zichzelf. Deze vrouw zoekt ook altijd de schuld bij zichzelf en accepteert het onacceptabele, ze is bang om afgewezen te worden of kritiek te krijgen en ook bang om de ander te kwetsen omdat ze zelf zo gekwetst is.

Beschuldig de ander nooit als persoon om wie hij is in de zin van:’Jij bent een klootzak’. Beschuldig wel z’n foute gedrag, zie dat als iets anders. Dit is ook een les voor mij met m’n snelle oordeel over mensen.

Vraag je maar eens af wat de ernstigste beschuldiging zou die men jou zou kunnen aanwrijven, het vertelt veel over je angsten en afweer en dat je bepaalde aspecten(met name de negatieve) niet wilt erkennen en zien.

In plaats van beschuldigen kun je ook je behoefte uitspreken. Dus in plaats van: ‘Jij bent ook altijd te laat’, zeg je:’Ik zou het zeer op prijs stellen als je op tijd komt’. Soms zit er zelfs een beschuldiging in een compliment namelijk: ‘Je bent nu eindelijk eens op tijd!’

Als je iemand beschuldigt zal hij meestal in het defensief schieten en zich uitverdedigen en rechtvaardigen en dan loopt de communicatie niet meer.

Een Jehova getuige werd door z’n baas beschuldigd dat hij had geknoeid met z’n kilometers om meer vergoeding te krijgen dan waar hij recht op had. Z’n verweer was dat liegen hem het eeuwige leven zou kosten en dat die paar euro’s dat niet waard was.

Als je nooit ergens van wordt beschuldigd leef je wellicht te voorzichtig en ingehouden, durf je te weinig risico te nemen en ben je te zeer teruggetrokken en dan mag je je nek eens uisteken.

Ik werd een keer beschuldigd dat ik te belerend was, terwijl ik alleen maar informatie gaf in de hoop dat het gewaardeerd zou worden en welkom zou zijn, in dit geval was dat niet zo. Ik weet dat ik inderdaad belerend kan zijn en soms de leraar speel en eraan mag denken dat in leraar het woord ‘raar’ zit. Maar ik mag van mezelf ook wel eens raar doen’.

Beschuldig een gemeen mens van gemeen gedrag en hij zal al snel je gelijk aantonen door een gemene tegenaanval in te zetten en jou te beschudigen dat je hem kwaad maakte

Mensen met een externe locus van controle beschuldigen anderen, de overheid, de kredietcrisis, God, etc. van hun moeilijkheden en stellen zich dan op als onschuldig slachtoffer dat er niks aan kan doen en ze doen dus ook niks, ja klagen dat is wat ze doen.

Mensen met een interne locus van controle nemen zelf de verantwoordelijkheid voor hun leven en geluk op zich en zullen een ander niet zo snel beschuldigen omdat ze inzien dat de ander alleen maar handelt naar z’n eigen goedunken met het idee en doel dat hij zichzelf daarmee een goede dienst bewijst, hij weet dat vrijwel niemand erop uit is om er een rotzooi van te maken.

Een Oud-Hollandse uitspraak is: ‘Als ge iemand beschuldigt, stijft ge hem slechts in z’n gedrag’. Beschuldigingen helpen inderdaad meestal niet of soms zelfs averechts, begrip en dialoog is beter.

Volgens de kerken zijn we zondaars en allemaal schuldig en dat is zwart/wit denken. We zijn namelijk ook naar God’s evenbeeld geschapen en dus ook goddelijk.

Het Openbaar Ministerie en de rechtelijke macht doen niet anders dan beschuldigen en straffen, waar heropvoeding mijns inziens beter zou werken gezien de vele recidivisten die het huidige systeem oplevert.

Hier volgen nog enkele quotes over beschuldigingen:

Neem je leven in eigen handen en wat gebeurt er dan?. Iets vreselijks!…..: niemand om te beschuldigen – Erica Jong

Ik let niet op iemands lof of beschuldiging, ik ga simpelweg af op m’n eigen gevoelens – Mozart

Het is nutteloos dingen uit het verleden te beschuldigen – Confucius

Ik benijd mensen die drinken, ze hebben iets om de schuld te geven – Oscar Levant

Wie zich excuseert, beschuldigt zich

Z’n beschuldigingen over zichzelf worden geloofd, z’n lofprijzingen niet – Michel de Montaigne

Ga een eerlijke man niet uit de weg als die door een schurk is beschuldigd – Shakespeare

Als naar gelang ik ouder word luister ik naar mensen in plaats van ze te beschuldigen – Po Bronson

Het is eervol om beschuldigd te worden door hen die het verdienen om beschuldigd te worden – Latijns gezegde

Een schuldig geweten heeft geen beschuldiger nodig – Onbekend

Men beschuldigt nooit zonder een beetje te liegen. – China

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter