Wat is Attitudinal Healing?

Attitudinal Healing wil letterlijk zeggen ‘het helen van je innerlijke houding of instelling’. Het is gebaseerd op de overtuiging dat je altijd kunt kiezen voor innerlijke vrede in plaats van innerlijke strijd, voor liefde in plaats van angst. In het proces van heelwording gaat het om het loslaten van een op pijn en angst gebaseerde houding, zoals haat, wrok, schuldgevoel, het niet kunnen vergeven van jezelf en anderen. Als angst verdwijnt komt liefde vrij.

Gerald Jampolsky

Attitudinal Healing is een methode die door de psychiater Jerry Jampolsky ontwikkeld is. Hij heeft hierover diverse boeken geschreven, zoals: Liefde is angst laten varen; Bevrijd je van schuld en angst; Praat alleen over liefde; Uit het duister in het licht; Liefde is het antwoord; Verander je denken, verander je leven en de`Minicursus` om relaties te helen.

In 1975 richtte Jerry Jampolsky het eerste Centrum voor Attitudinal Healing in Tiburon, Californië, op. Het is een plek waar kinderen en volwassenen met een levensbedreigende ziekte een veilige omgeving geboden wordt, waarin zij actief kunnen werken aan het proces van het helen van hun innerlijke houding. Attitudinal Healing gaat ervan uit dat onze houding tegenover de problemen en feiten in ons leven bepaalt hoe wij ons voelen, hoe wij reageren en hoe wij omgaan met onszelf en met anderen.

In het centrum staan niet ziekte of sterven centraal, maar de kwaliteit van het leven, ongeacht de omstandigheden waarin iemand verkeert. In Tiburon zijn meer dan 27 verschillende groepen ontstaan: een groep voor kinderen die een ouder verloren hebben, voor ouders van wie een kind gestorven is, voor aids-patiënten en chronisch zieken. Verder zijn er ook de ‘mens-tot-mens’- groepen, waarin deelnemers hun persoonlijke problemen kunnen delen aan de hand van de principes voor Attitudinal Healing en elkaar helpen om deze principes in hun leven toe te passen. Momenteel is het centrum gevestigd te Sausalito.

Inmiddels zijn er meer dan 140 van zulke centra over de gehele wereld: o.a. in Argentinië, Australië, België, Canada, Chili, Costa Rica, Kroatië, Duitsland, Guam, Mexico, Nederland, Nieuw Zeeland, Rusland en verschillende plaatsen in de V.S. De diverse centra bieden allen, naast de ‘mens-tot-mens’-groepen, programma’s aan die specifiek van belang zijn voor hun regio. Zo biedt het centrum te Kroatië Attitudinal Healinggroepen aan speciaal voor vluchtelingen.

Attitudinal Healing in Nederland.

De “Stichting Centrum voor Attitudinal Healing” is in 1991 opgericht en is gevestigd te Moorveld. Al sinds 1990 zijn er in verschillende steden in Nederland en België groepen actief. Op dit moment zijn er in Nederland zo’n zestig groepen. Dit zijn allen, wat we noemen, ‘mens-tot-mens’-groepen. Deelname aan de groepen staat open voor ieder die wil werken aan het helen van zijn of haar innerlijke houding in welke situatie dan ook, om zo de kwaliteit van zijn of haar leven te verbeteren.

Jaarlijks biedt het centrum ‘facilitatorstrainingen’ aan voor mensen die Attitudinal Healing-groepen willen begeleiden en/of de methode in hun werk willen toepassen. Daarnaast worden er workshops, trainingen en lezingen over Attitudinal Healing verzorgd.

Mocht je meer informatie willen, mail dan naar de Stichting, het adres en emailadres is: AHNL@elsthissen.nl . Of je kunt je vraag per post sturen. Het adres is: Stichting Centrum voor Attitudinal Healing, Krekelstraat 6, 6285 AR Epen. Het telefoonnummer is: 043-3647987.

Mijn ervaringen met attitudinal healing

Ik heb enkele jaren deelgenomen aan een gespreksgroep attitudinal healing en daar veel baat bij gehad, je deelt over je ervaringen en gevoelens en er wordt niet geoordeeld of geadviseerd maar geluisterd, we zijn elkaars leraar en leerling en die rollen wisselen.

Er werd gewerkt met de pricipes en richtlijnen, om de beurt lazen we een principe voor en daarna een richtlijn en vertelden over onze eigen ervaringen en gevoelens

De bijeenkomsten werden bij een deelnemer thuis gehouden